Органски производи из Трешњева код Андријевице / -Д.Ј.
16/10/2021 u 06:34 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Петњици одржана манифестација „Дани пољопривреде и домаће радиности“: Најбољи штанд локалне Туристичке организације

Прву награду за производњу сира добио је Милош Вуковић, Сања Вељић за кајмак, а Стамена Јоксимовић за јардум.Најбоље воће изложио је Амар Муратовић, а поврће Рефик Хаџибеговић

Традиционална манифестација "Дани пољопривреде и домаће радиности" окупила је јуче у просторијама општинског мотела у Петњици бројне излагаче са простора општина са сјевера Црне Горе. На тој јединственој смотри, чији су организатори, у сарадњи са Министарством пољопривреде и Општином Петњица, Удружење "Вриједне руке", Удружење сточара "Бихор" и Еколошко друштво "Попча", пољопривредни произвођачи, као и произвођачи домаће радиности, уз дружење и такмичење, размијенили су међусобна искуства у циљу пуне валоризације природних потенцијала сјевера Црне Горе.

image

Министар Стијовић остворио сајам у Петњици

-Д.Ј.

Организатори манифестације су за освајаче првог, другог и трећег мјеста у четрнаест категорија обезбиједили вриједне награде, и то на основу оцјене стручниг жирија у саставу Адис Адровић и Самир Аговић. Штанд Туристичке организације Петњица проглашен за најбољи, док је прву награду за производњу сира добио Милош Вуковић. Сања Вељић је однијела прву награду за најбољи кајмак, а Стамена Јоксимовић за јардум. По оцјени жирија најбоље воће изложио је Амар Муратовић, а поврће Рефик Хаџибеговић. Титула најбољег у производњи ракије припала је Вујици Вуковићу, а најбоље оцијењени мед је Абдулрахмана Ћемана. Епитет најуспјешнијег из области биљне производње припао је Ани Нововић.

Награде су додијељене и излагачима домаће радиности, гдје су радови Удружења "Вриједне руке" били најбоље оцијењени, док је најбоље плетене радове изложила Индира Дрндар. Марија Вуканић примила је прву награду за хеклане радове, а епитет најбољег у области дрвопрераде однио је Радослав Раковић. Прва награда за љекобиље додијељена је Станојки Јоксимовић.

Покренути Национално удружење пољопривредних произвођача

Говорећи у име организатора, предсједница Удружења "Вриједне руке" Сабахета Новалић, је покренула иницикјативу да се поново успостави Национално удружење пољопривредних произвођача Црне Горе.

-Организатори чине све да се овакви сајмови не угасе, јер је ово добра прилика за промоцију, пласман и проналажење тржишта за наше производе који су изузетног квалитета. Све то радимо под слоганом "Здраво са сјевера, а добро из Црне Горе" односно под слоганом "Купујмо домаће". Зато овом приликом покрећемо иницијатву да се поново покрене Национално удружење пољопривредних произвођача Црне Горе, како би се у сарадњи са ресорним министарством додатно организовао читав циклус успјешне пољопривредне производње. Такође, апелујемо да се још јаче повежу пољопривреда и туризам, јер то је наша главна развојна шанса – нагласила је Новалић.

Регионални сајам у Петњици отвориo je министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, рекавши да је ова манифестација права прилика да се виде плодови рада вриједних домаћина.

-Кроз овакве сајамске манифестације наши пољопривредни произвођачи имају могућност да представе своје производе у значајној мјери и представе се посјетиоцима и потенцијалним купцима. Општина Петњица препозната је као општина која има развијену пољопривреду са потенцијалима који се на годишњем нивоу искориштавају на све већем нивоу. Ми овдје имамо добре примјере који говоре о озбиљности производње како у сточарству, тако и у биљној производњи – нагласио је Стијовић, поручујући да ће Министарство на чијем се челу налази наставити да улаже у развојне пројекте у општини Петњица од изградње инфраструктуре до стимулисања пољопривредних произвођача.

О значају сајма у Петњици говорио је предсједник општине Самир Аговић, наводећи да пољопривредни произвођачи са овог простора, као и удружења која су организовала сајам, заслужују дубоко поштовање јер су, као је казао, свих ових година дали значајан допринос промоцији цијелог региона.

Приређен је и богат културно забавни програм којег је успјешно водила Горица Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:47