/ - MARCUS-GANAHL-KPSBGVNVWNU-UNSPLASH
18/10/2021 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

WWF Adria и Еко-тим: Влада нема времена ни изговора за незаустављање пројеката малих хидроелектрана

Сматрају да надлежне институције предуго игноришу овај проблем и захтјеве локалне заједнице

Организације WWF Adria и Еко-тим поднијеле су данас Влади Црне Горе иницијативу за раскид уговора о концесији за три мале хидроелектране на колашинским ријекама.

Они су подсјетили да мјештани Бара Краљских више од 15 мјесеци протестују против изградње тих хидроелектрана, али да до данас њихов проблем није ријешен.

з WWФ Адриа и Еко-тима су казали да се ова иницијатива наставља на раније упућене стручне инпуте према Радној групи Министарства капиталних инвестиција а према којима је уговор о концесији за пројекте малих хидроелектрана мХЕ “Црња”, мХЕ “Лјубаштица” и мХЕ “Црни поток” ништаван.

Осим тога је, додају они, у стручним инпутима истакнуто како раскиди уговора не би требало да представљају никакав финансијски ризик за државу јер је концесионар вишеструко кршио одредбе уговора те нема законских основа тражити икакву одштету због поништавања уговора.

-Вјерујемо да не постоје никакве основе по којима би концесионар могао наставити с изградњом три пројекта малих хидроелектрана у општини Колашин. На то већ више од годину дана подсјећају мјештани Бара Краљских, а на исто упозоравају и невладине организације као и правни експерти. Једино разумно рјешење је да Влада покрене процедуру и оцијени Уговор о концесији за три мале хидроелектране ништавним, да обавеже концесионара да врати девастирану локацију у првобитно стање, а све то без финансијског ризика за државу. За мјештане и невладине организације нема другог рјешења-наводе у саопштењу.

Сматрају да надлежне институције предуго игноришу овај проблем и захтјеве локалне заједнице.

Иако су, према њиховом мишљењу, постојале основе за ранији раскид уговора и иако је у међувремену подручје на којем је планирана изградња малих хидроелектрана постало дио Парка природе “Комови”, још увијек се чека на коначни раскид уговора и престанак агоније мјештана Бара Краљских.

Додају: "Преостаје нам видјети може ли премијер Кривокапић нешто учинити и подстакнути релевантне институције да у складу са законом покрену потребне поступке за раскид овог, по државу и локалну заједницу штетног уговора те усмјери земљу према будућности у којој има мјеста и за природу и за људе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:38