Уништене палме на Шкверу / -к.м.
01/05/2021 u 14:17 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Шкверу у Херцег Новом од седам остале само двије палме

Због сурлаша разгледница града од Скалина заувијек изгубљена
Од седам палми, које су на Шкверу у Херцег Новом 1959.године засађене у част Јадранових играча, остале су свега двије. Радници Комунално стамбеног предузећа, након безуспјешне борбе са црвеним палминим сурлашем, у мају прошле године уклонили су три, а прије неколико дана још двије палме, па је препознатљива „разгледница” Херцег Новог, заувијек изгубљена. Колико је било важно да се палме на Шкверу сачувају указао је још 9.марта прошле године,Боро Мрачевић, предсједник Скупштине ПВК „Јадран”. Уз подсјећање због чега су баш ове палме имале посебну симболику, Мрачевић је тада апеловао на Општину Херцег Нови да, по узору на остале градове, засади палме на мјесто уклоњених.
– Морамо се вратити на почетак приче у давну 1958. годину када је Јадран први пут освојио титулу првака тада Федеративне народне републике Југославије. То је била прва титула која је дошла у Херцег Нови уопште, али и у било ком екипном спорту, у Црну Гору. А Нови је тада бројао свега пар хиљада становника, у великој Југославији у којој је живјело преко 20 милиона људи. У част седам величанствених Јадранаша, арх. Саво Краљевић, у то вријеме начелник коминалних служби Општине, али и бивши Јадранаш, предложио је да се на Шкверу засади седам палми.
У јануару 1959. године директор градског зеленила Лило Трани са својим радницима засадио је палме - присјећа се Мрачевић неких љепших времена.
Петогодишња борба са штеточином не даје позитивне резултате
Након што је лани из парка Бока у Херцег Новом, најпрепознатљивијем амблему града, уклоењено 20 од 36 палми које је заразио црвени палмин сурлаш, постало је више него очигледно да борба, која се већ пету годину води са овом штеточином, очито не даје позитивне резултате.
У Комунално -стамбеном сматрају да су све палме у парку заражене.
Појашњавају да су недавно, на подручју града, до основе посјекли 10 заражених канарских палми, поручујући да ће свака са тзв.кишобран крошњом, која представља симптом заражености, бити уклоњена.

Наводи да су оне 61 годину биле симболи града и понос свих оних које воле Јадран и Шквер. Свјестан је, како наглашава, да је сурлаш десетковао и друге палме и заувијек измијенио лице града, али истиче да је неопходно да се надлежне градске службе које се баве зеленилом и Општина, укључе више и да као у другим градовима замијене палме, новим.
– Спремни смо да помогнемо, а и јавиле су се већ неке фирме које су спремне да донирају одређена средства за набавку нових садница, казао је Мрачевић, уз опаску да желе да као у пјесми поново да „палме њишу гране” на Шкверу.
Но, како ствари стоје, палме ће њихати гране, само у пјесми.
За нешто више од годину у Херцег Новом је уклоњено преко 200 стабала канарских палми, а претпоставља се да их је бар толико уклоњено са приватних површина. Будући да су на мјестима које су красиле палме, фитосанитарна инспекција и ресорно министарство забранили њихову поновну садњу, у локалној управи размишљају да на овим локацијама посаде маслину, приморски бор, чемпрес, ловорику и приморски храст.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 18:03