Добровољачка улица
03/05/2021 u 11:37 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Навршило се 29 година од злочина над припадницима ЈНА

У крвавом пиру убијена су 42 војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, на Радничком универзитету „Ђуро Ђаковић“ три, на Скендерији 14, у Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13
Навршило се 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје су их 2. и 3. маја 1992. године, док су се мирно повлачили, напале „зелене беретке“ и Територијална одбрана тзв. РБиХ, javlja РТРС.
Први напад извршен је 2. маја, и то на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у Сарајеву биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључиле струју, воду и телефоне.
Тог 2. маја, око 11.30, око 200 припадника јединица Територијалне одбране БиХ и „зелених беретки“, међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина и Емин Швракић, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из расположивог наоружања.
У крвавом пиру убијена су 42 војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, на Радничком универзитету „Ђуро Ђаковић“ три, на Скендерији 14, у Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13.
Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.
У Дому ЈНА рањено је 26 лица, у Радничком универзитету и Скендерији по три, Команди Друге војне области 30, Добровољачкој улици шест, те на другим локацијама 26, дакле укупно 71 војно лице, и то 10 официра, четири грађанска лица и 28 војника ЈНА.
Нападом у Добровољачкој на колону ЈНА, која се почетком маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:57