Milorad Dodik / - FOTO: PREDSJEDNIKRS.RS/BORISLAV ZDRINJA
09/01/2024 u 14:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Problem ne leži u proslavi Dana RS, već odluci da to bude 9. januara

Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja, navedeno je iz američke ambasade u BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je da je Ustavni sud BiH u više presuda jasno istakao da je proslava Dana Republike Srpske (RS) 9. januara neustavna.

- Problem ne leži u proslavi praznika, već u odluci da to bude 9. januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH, kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja - naglašeno je u saopštenju.

Dodali su da član 3. Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

- Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja - navedeno je iz američke ambasade u BiH.

SAD, ističe se, očekuju da će relevantne institucije za provođenje zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana RS 9. januara.

- Sjedinjene Države reagovala su i prije na antidejtonska djelovanja i neće oklijjevati da to urade i ubuduće - naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:50