Додик / - РТРС
08/12/2021 u 07:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додик најавио наставак политичке битке за одбрану Српске

Он је указао и да се готово ниједна одлука у Сарајеву није донијела вољом свих у БиХ, и поручио да је то немогућа држава. Додао је и да је направљена озбиљна историјска грешка тиме што је БиХ очувана као једна територија

Политичка борба за Републику Српску никада није престала. Нећемо ратовати чак ни ако будемо нападнути, већ ћемо РС политички одбранити. А приче о рату долазе искључиво из Сарајева.

Ову снажну поруку послао је у уторак српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, указујући да је кључна борба била да се не промијени Устав и поред бројних покушаја. Додик је јуче учествовао на трибини у Београду "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности", на којој су аналитичари из Српске и Србије изнијели своје виђење актуелних догађаја у БиХ.

Он је подсјетио да је од 2006. почело заустављање преноса надлежности, да је 56 службеника смијењено да би се дошло до наводне сагласности о формирању Оружаних снага БиХ:

- Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, фали 40 одсто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Буџетска ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона КМ, која реално, није никаква војска, али је велики потрошач - рекао је Додик.

У петак сједница, "дан Д"

Колегијум Народне скупштине РС заказао је за петак посебну сједницу о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ. Потпредсједник парламента Денис Шулић рекао је да ће бити разматран пренос надлежности у области индиректног опорезивања, о правосудним институцијама БиХ, као и о преносу надлежности са РС на ниво БиХ у области одбране и безбједности и Декларација о уставним принципима.

Политиколог академик Ненад Кецмановић оцијенио је да ова сједница Српску има историјски значај и представља "дан Д".

Он је указао и да се готово ниједна одлука у Сарајеву није донијела вољом свих у БиХ, и поручио да је то немогућа држава. Додао је и да је направљена озбиљна историјска грешка тиме што је БиХ очувана као једна територија.

И други учесници скупа упозорили су да је Српској током четврт вијека, по систему "скуване жабе", одузимана једна по једна надлежност и упозорили да је сада на дјелу покушај задавања завршног ударца под девизом "повратка незавршеним пословима у Босни" и "јединственог деловања САД и ЕУ".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:24