/ - Фото: PREDSJEDNIKRS.NET/B.ZDRINJA
05/11/2023 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodik: Tužilaštvo i sud BiH, zajedno sa Šmitom u „zločinačkom poduhvatu“ na RS

Dodik je ocijenio da sudski proces protiv njega pred Sudom BiH, koji se vodi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, nije pravosudni postupak, već „inkvizicija prema Republici Srpskoj i njemu lično"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su sudije i tužioci, koji su uključeni u sudski proces protiv njega, osvetnički nastrojeni i da na taj način pokušavaju da devastiraju RS.

Dodik je ocijenio da sudski proces protiv njega pred Sudom BiH, koji se vodi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, nije pravosudni postupak, već „inkvizicija prema Republici Srpskoj i njemu lično, zbog čega će se prema tom procesu odnositi isključivo politički, jer tu nema činjenica“.

- Ako je Ustavom predviđeno da zakonodavna aktivnost pripada Parlamentarnoj skupštini BiH, onda je nemoguće da neko drugi odlukom nametne pravnu normu po kojoj postupaju sudije i tužioci - naveo je on za Radio Republike Srpske.

Dodao je da je on legalno izabrani predsjednik RS, a da se, kako je ocijenio, „nelegalna struktura, u kojoj su Sud i Tužilaštvo BiH i (visoki predstavnik u BiH) Kristijan Šmit, udružila u kriminalnom i zločinačkom poduhvatu da udare na predsjednika i Republiku Srpsku, koju treba da sruše“.

- Izvođači su isključivo muslimani iz Sarajeva. Tužilac je musliman, kao i sudija za prethodni postupak (Jasmina Ćosić Dedović), koja je branila i odbranila Nasera Orića i nije presudila komandante Armije BiH, odgovorne za zločine nad maloljetnim licima - naveo je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, „musliman“ je i sudija koji vodi proces protiv njega (Mirsad Strika), koji je, kako je kazao, četiri ratne godine presuđivao Srbe na dugogodišnje robije i logore.

- I mi sada treba da pomislimo da su objektivni - dodao je Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH „neustavni i ilegalni“, jer nemaju osnovu u Ustavu BiH, navodeći da međunarodna zajednica uporno pokušava da izbjegne odredbu po kojoj se pri donošenju novih nadležnosti na nivou BiH dogovaraju Republika Srpska i Federacija BiH.

- Imaju osnovu u nametanju koje se desilo i prevarama koje su pokušali da sprovedu pričom da smo glasali u parlamentu, ali to nije dovoljno - rekao je Dodik.

Parlament BiH je u oktobru 2003. godine usvojio Zakon o Tužilaštvu BiH, koji je godinu dana ranije nametnuo tadašnji visoki predstavnik.

Zakon o Sudu BiH, koji je takođe nametnut odlukom visokog predstavnika, usvojila su oba doma Parlamentarne skupštine BiH u junu i julu 2002. goidne.

Te zakone u parlamentu BiH tada je podržao i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je u više navrata najavljivao pokretanje procedure za nepriznavanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, ali se to nikada nije desilo.

Glavni pretres u postupku pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika zakazan je za 22. novembar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:36