/ GABRIJEL ESKOBAR - FOTO: VLADA CG
18/07/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar predstavio izvještaj: Poziv Srbiji i Kosovu da ispune dogovore

Odnos Kosova i Srbije opisao je kao težak, ali i dodao da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u Sporazumu o putu normalizacije odnosa

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstavio je pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma u Vašingtonu izvještaj o angažmanu SAD na Balkanu, te pozvao još jednom Srbiju i Kosovo da ispune sporazume, navodeći da je ključna obaveza Kosova da formira Zajednicu srpskih opština.

Naveo je i da se u Crnoj Gori vidi obnovljen zamah ka ostvarenju evropske budućnosti, a nedavne predsjedničke i parlamentarne izbore ocijenio je kao slobodne i mirne.

Eskobar je u izvještaju poručio da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu - nastavak integracije regiona u evroatlantske strukture, prenosi Kosovonline.

- Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera; učvršćuje demokratsko upravljanje i vladavinu prava; čini zemlje Zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i region kao bolji bezbjednosni i trgovinski partner za Sjedinjene Države- kazao je Eskobar.

On je podsjetio na tenzije na sjeveru Kosova i pozvao obje strane da ispune sve svoje obaveze, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

Odnos Kosova i Srbije opisao je kao težak, ali i dodao da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u Sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze.

Istakao je da je ključni element ispunjavanje obaveza Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština.

- Zajednica bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama- navodi Eskobar u dokumentu.

Dodao je da od kada su strane postigle sve sporazume, bilo je ozbiljnih provokacija, a došlo je i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata protiv Kfora, policije i novinara na sjeveru Kosova.

Kao odgovor, NATO je rasporedio rezervne elemente za pojačanje misije, naveo je Eskobar.

- Sa EU smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova u kojima učestvuju etnički Srbi i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU. Zajedno sa našim evropskim partnerima, ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obje strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na oba njihova evropska puta- naveo je Eskobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:55