хрватска / фото: UNSPLASH
23/05/2022 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Хрватска би 1. jуна могла да добије позитивну оцјену за увођење еура

Као што знате, Хрватска намјерава да усвоjи еуро као своjу валуту од 1. jануара 2023 - рекао jе Домбровскис на конференциjи за новинаре

Европска комисиjа планира 1. jуна да обjави извештаj о конвергенциjи у коjем би Хрватска могла добити коначну оцјену о спремности за увођење еура. Како преноси Хина, извршни потпредсуедник Комисиjе Валдис Домбровскис потврдио jе да Комисиjа планира да обjави извештаj о конвергенциjи 1. jуна, преноси Н1.

- У Хрватскоj су показатељи задужености протеклих година знатно пали и показуjу тренд даљег пада. То шаље важан сигнал уочи извештаjа о конвергенциjи… Као што знате, Хрватска намјерава да усвоjи еуро као своjу валуту од 1. jануара 2023 -  рекао jе Домбровскис на конференциjи за новинаре.

Комисиjа обjављуjе конвергенциjски извештаj сваке двије године. Према последњем извештаjу из jуна 2020. Хрватска jе испуњавала све критериjуме за улазак у европодручjе осим чланства у Европском курсном механизму (ЕРМ ИИ), али jе у међувремену и то испуњено.

Спремност за прихватање еура одређуjе се према испуњавању конвергенциjских критериjума коjи укључуjу стабилност цијена, уредне jавне финансиjе, стабилност девизног курса и конвергенциjу дугорочних каматних стопа. Провјерава се и усклађеност националног законодавства с правилима економске и монетарне униjе (ЕМУ).

Тренутно jе стопа инфлациjе jедини донекле неизвестан критериjум у процесу уласка Хрватске у еврозону. Инфлациjа не смије бити већа од 1,5 постотних поена просјечне стопе инфлациjе за три земље ЕУ с наjнижом инфлациjом у години коjа претходи преиспитивању стања у земљи кандидаткињи.

Ако Хрватска, како се очекуjе добиjе позитивну оцјену, министри финансиjа 19 земаља европодручjа треба квалификованом већином да усвоjе препоруку о увођењу еура у Хрватскоj. Формалну одлуку доноси Ецофин, тијело коjе чине министри финансиjа свих земаља чланица ЕУ, након консултациjа с Европским парламентом и након расправе на jунском самиту челника ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
23. jun 2022 14:40