хрватска / фото: UNSPLASH
23/05/2022 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска би 1. jуна могла да добије позитивну оцјену за увођење еура

Као што знате, Хрватска намјерава да усвоjи еуро као своjу валуту од 1. jануара 2023 - рекао jе Домбровскис на конференциjи за новинаре

Европска комисиjа планира 1. jуна да обjави извештаj о конвергенциjи у коjем би Хрватска могла добити коначну оцјену о спремности за увођење еура. Како преноси Хина, извршни потпредсуедник Комисиjе Валдис Домбровскис потврдио jе да Комисиjа планира да обjави извештаj о конвергенциjи 1. jуна, преноси Н1.

- У Хрватскоj су показатељи задужености протеклих година знатно пали и показуjу тренд даљег пада. То шаље важан сигнал уочи извештаjа о конвергенциjи… Као што знате, Хрватска намјерава да усвоjи еуро као своjу валуту од 1. jануара 2023 -  рекао jе Домбровскис на конференциjи за новинаре.

Комисиjа обjављуjе конвергенциjски извештаj сваке двије године. Према последњем извештаjу из jуна 2020. Хрватска jе испуњавала све критериjуме за улазак у европодручjе осим чланства у Европском курсном механизму (ЕРМ ИИ), али jе у међувремену и то испуњено.

Спремност за прихватање еура одређуjе се према испуњавању конвергенциjских критериjума коjи укључуjу стабилност цијена, уредне jавне финансиjе, стабилност девизног курса и конвергенциjу дугорочних каматних стопа. Провјерава се и усклађеност националног законодавства с правилима економске и монетарне униjе (ЕМУ).

Тренутно jе стопа инфлациjе jедини донекле неизвестан критериjум у процесу уласка Хрватске у еврозону. Инфлациjа не смије бити већа од 1,5 постотних поена просјечне стопе инфлациjе за три земље ЕУ с наjнижом инфлациjом у години коjа претходи преиспитивању стања у земљи кандидаткињи.

Ако Хрватска, како се очекуjе добиjе позитивну оцјену, министри финансиjа 19 земаља европодручjа треба квалификованом већином да усвоjе препоруку о увођењу еура у Хрватскоj. Формалну одлуку доноси Ецофин, тијело коjе чине министри финансиjа свих земаља чланица ЕУ, након консултациjа с Европским парламентом и након расправе на jунском самиту челника ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:11