Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
09/02/2024 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatski ministar otrkio ko će sve morati u vojsku i šta će tamo raditi

Uskoro ćemo imati tri predloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Sljedeće nedjelje bi trebalo da to imamo, naveo je Anušić

Konferencija za medije hrvatskog ministra odbrane Ivana Anušića otklonila je sve sumnje oko toga da li Hrvatska vratiti obavezno služenje vojnog roka. Vojnog roka će biti, a Anušić je medijima otkrio od kada i koliko vojnika će biti regrutovano, kao i šta će ih u vojsci obučavati.

- Uskoro ćemo imati tri predloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Sljedeće nedjelje bi trebalo da to imamo. Poslije toga ću to uputiti na uvid premijeru i predsedniku, pa s premijerom dogovarati dalje korake, kako i na koji način, i od kada sprovoditi vojni rok, rekao je ministar odbrane, prenosi N1.

On nije želio da odgovara na nagađanja o dužini trajanja vojnog roka, istakavši da je nevjerovatno da javnost više zanima koliko dugo će on trajati nego kakav mu je smisao.

- Ove godine ga nećemo stići sprovoditi jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i finasijski projekat. Nije to usputni posao, to je ozbiljan posao i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja, istakao je Anušić.

Upitan ko će sve morati da služi vojni rok, on je odgovorio – svi vojni obveznici, a to je prema njegovim riječima oko 17.000 mladića. Dodao je da smatra da su tri mjeseca dovoljna za usvajanje osnovne vojne vještine.

- Postoji nešto što se zove baratanje ubojitim sredstvima. Nakon toga postoji i jedan dio koji se odnosi na znanje, taktiku, primjenjivanje taktike u određenim situacijama, bilo da se radi o odbrani, napadu… Postoji i treći dio – fizička priprema. Za to je dovoljno tri mjeseca, čak i ako ste u potpunoj fizičkoj nepripremljenosti. Za taj se period može postići da od nekoga ko ne može da pretrči 50 metara, može da otrči 30 kilometara s opremom. Kad govorimo o onima koji bi išli u obuku, to je oko 17.000 mladića. Zato kažem da to nije posao koji se može napraviti za mjesec dana, to je posao koji treba ozbiljne pripreme. Naravno, mogu se javiti i žene, no obaveza kao takva za njih ne postoji, objasnio je ministar.

Prema njegovim riječima, istraživanja su pokazala da je 73 odsto ispitanika za uvođenje, a 27 protiv.

Dodaje da vojni rok nije samo nešto što usmjerava čovjeka za eventualni budući sukob, već ga i resocijalizuje na specifičan i drugačiji način.

- Od spavanja na vrijeme, neimanje laptopa uz sebe, puštanja loših navika i prihvatanja dobrih navika. Ne bih rekao da će ih to odgojiti, ali ta iskustva i pristup će im svakako pomoći za život pred njima. Vojna obaveza nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može da zamijeni. U slučaju vojne opasnosti, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilisani, imali vojnu obuku ili ne. S njom će biti svakako lakše, rekao je Anušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 12:51