/ - FOTO: UNSPLASH - SLAVCHO MALEZANOV, ZASTAVA MAKEDONIJA, ILUSTRACIJA
19/03/2024 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima podrške

Svih sedam kandidata za predsjednika Sjeverne Makedonije koji su prikupili potpise podrške građana, podnijelo je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) liste za učešće na tim izborima u aprilu, prenose agencije.

Izbornu listu za predsjednika Sjeverne Makedonije danas su - poslednjeg dana za podnošenje, predali kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja partije Ljevica Biljana Vankovska i Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI).

Kandidaturu su juče podnijeli predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije "Grom" Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije "Znam - Za našu Makedoniju" Maksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije "Vredi" (Vlen).

Rokovnikom za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji predviđeno je da DIK provjeri da li kadidati ispunjavaju uslove predviđene Ustavom i da potvdi liste ako su uslovi ispunjeni.

Za prikupljane potpisa podrške kandidatima za izbore za predsjednika Sjeverne Makedonije, koje je trajalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kanidata, od kojih osmoro nije uspjelo da prikupi potrebnih 10.000 potpsa upisanih birača.

Kampanja za predsjedničke izbore će početi 4. aprila.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:16