Kfor, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
05/01/2023 u 19:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KFOR uklonio poslednje barikade na sjeveru Kosova

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a, demontaža posljednjih barikada izvedena je razmještanjem inženjerijskih jedinica KFOR-a kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac

Mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) danas je završila uklanjanje posljednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, saopštila je Alijansa.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a, demontaža posljednjih barikada izvedena je razmještanjem inženjerijskih jedinica KFOR-a kod Dudinog krša i magistralnog puta kroz Srbovac.

- Demontaža je obavljena brzo i na bezbjedan način kako bi bili izbjegnuti incidenti i drugi rizici po lokalnu bezbjednost, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je akcija izvedena u skladu sa mandatom KFOR-a, zasnovanim na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, sa ciljem obezbjeđenja sigurnog okruženja i slobode kretanje za korist svih zajednica koje žive na Kosovu.

Iz Alijanse su kazali da je uklanjanje barikada uslijedilo poslije intenzivnih napora NATO-a i Evropske unije (EU) na smanjenju tenzija na sjeveru Kosova, uz ključnu podršku misija KFOR i EULEKS, koju predvodi EU.

Oni su poručili da KFOR ostaje izuzetno oprezan i da ima sposobnost i osoblje da nastavi sa punim i svakodnevnim sprovođenjem mandata, dobijenog od UN, doprinoseći bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

- NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica i za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona, ističe se u saopštenju.

Na sjeveru Kosova lokalni Srbi su 29. decembra počeli da uklanjaju barikade koje su postavili na putevima 10. decembra, poslije hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:25