Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/08/2023 u 09:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kosovska policija smanjuje broj pripadnika na sjeveru

Iz Kosovske policije je saopšteno da je održan radni sastanak između Policije, EULEX-a i KFOR-a, za procjenu sigurnosne situacije u i oko opštinskih zgrada sjevernih opština

Kosovska policija od petka počinje smanjenje svojih pripadnika za još 25 odsto u i oko opštinskih objekata u četiri opštine na sjeveru Kosova, prenose Agencije.

Iz Kosovske policije je saopšteno da je održan radni sastanak između Policije, EULEX-a i KFOR-a, za procjenu sigurnosne situacije u i oko opštinskih zgrada sjevernih opština. Taj sastanak je održan, kako se navodi, u svijetlu realizacije Ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja u interesu javne sigurnosti u državi, kao i u cilju sprovođenja sporazuma postignutih u Bratislavi 10. jula ove godine između Evropske unije i Kosova.

“Prema zajedničkoj ocjeni Kosovske policije, EULEX-a i KFOR-a, sigurnosna situacija u i oko objekata sjevernih opština procjenjuje se kao dobra. U smislu ovog zajedničkog nalaza, od petka počinje smanjenje pripadnika policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na sjeveru”, ističe se u saopštenju.

Pitanje vanrednih izbora

Dodaje se da će timovi policije Kosova, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, nastaviti koordinaciju i preduzeti neophodne radnje u skladu sa redovnom procjenom sigurnosne situacije u i oko opštinskih objekata kosovskih opština. Kosovska policija je nakon dogovora iz Bratislave, 13. jula smanjila prisustvo policije za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na sjeveru.

Iz Vlade Kosova je nakon dogovora u Bratislavi, navedeno kako javno iskazuju spremnost da doprinesu deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle eskalirati situaciju na sjeveru Kosova. Ovo uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada, te da će se zajedno sa EULEX-om i KFOR-om procjenjivati bezbejdnosna situacija po potrebi, posebno kako bi se razmotrila mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštnskih zgrada.

Vlada Kosova je, takođe u skladu sa dogovorom iz Bratislave, ove sedmice formirala radnu grupu koja će izraditi administrativno uputstvo za pronalazak zakonskog rješenja za opoziv aktuelnih gradonačelnika izabranih na aprilskim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, koje je srpska zajednica bojkotovala. Time bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u tim opštinama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:38