/ - FOTO TVITER- @NATO - KFOR
18/10/2023 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti zatražio da KFOR čuva granicu sa Srbijom

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Kurti je zahtjev uputio na današnjem sastanku sa komandantom misije KFOR-a Ozkanom Ulutašem

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je da se misija KFOR-a na Kosovu koncentriše na obezbjeđivanje granice sa Srbijom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Kurti je zahtjev uputio na današnjem sastanku sa komandantom misije KFOR-a Ozkanom Ulutašem.

U saopštenju Vlade Kosova navodi se da je na sastanku razgovarano o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu nakon napada na policiju 24. septembra u Banjskoj.

U tom napadu naoružane grupe Srba ubijen je narednik Afrim Bunjaku, dok su potom ubijena i trojica napadača.

Kurti je rekao da je Kosovo zainteresovano za veću saradnju sa KFOR-om i pozdravio slanje dodatnih snaga u tu misiju i povećanje broja vojnika.

„Ovo pojačano prisustvo treba koncentrisati na održavanje granice između Kosova i Srbije, odakle je ušlo naoružanje iz Srbije i odakle dolazi opasnost po Kosovo", kaže se u saopštenju Vlade.

Navodi se da čuvanje granice podrazumijeva i zatvaranje ilegalnih puteva, zbog čega je neophodna veća saradnja KFOR-a sa kosovskom policijom.

Nakon napada u Banjskoj kosovske vlasti su zaplijenile velike količine oružja na sjeveru.

Priština je optužila Srbiju da stoji iza tog napada, što je Beograd negirao.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Zbog napada u Banjskoj NATO je donio odluku da pojača prisustvo na Kosovu slanjem dodatnih trupa u okviru mirovne misije KFOR.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KFOR SRBIJAGRANICE
27. april 2024 18:10