/ - FOTO: EPA
30/10/2023 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Uskoro poziv glavnim pregovaračima Srbije i Kosova na dijalog

Lajčakov poziv dolazi poslije razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija protekle nedjelje sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i EU na margini sastanka Evropskog savjeta u Briselu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će uskoro pozvati glavne pregovarače u dijalogu da razgovaraju o sljedećim koracima i unapređenju primjene Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, prenose mediji.

Lajčakov poziv dolazi poslije razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija protekle nedjelje sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i EU na margini sastanka Evropskog savjeta u Briselu.

„Pozdravljam što su obojica vođa pokazala spremnost da primjene Sporazum mada nijesu mogli da se slože o modalitetima“, poručio je Lajčak sinoć na Fejsbuku u svom redovnom nedjeljnom rezimeu dešavanja prethodne nedjelje, navode agencije.

On je dodao da su vođe imali komentare i pitanja o evropskom predlogu za statut o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koje su strani izaslanici predstavili tokom zajedničke misije prethodne subote.

Izrazio je nadu da će narednih nedjelja moći da se razjasne otvorena pitanja i zabrinutost. Lajčak je rekao da statut koji su evropski izaslanici predstavili nudi „moderan evropski način za rješavanje osjetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima i ne prelazi spremnost koje su strane ranije definisale“.

On je naglasio da i Srbija ima obaveze proistekle iz Sporazuma na koji se obavezala i da je potrebno da se vidi napredak u tome.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:16