Zagreb / foto: RTRS
22/02/2024 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lažnom ličnom oteo penzioneru dva stana u Zagrebu i prodao ih za 120.000 eura

Slovenački doktor tvrdi da ne da nije potpisao spomenuti ugovor, nego da u Hrvatskoj uopšte nije bio posljednjih desetak godina, a za osumnjičenog, kaže, nikad ranije nije ni čuo

Penzionisani doktor iz Slovenije B.Đ. ostao je u decembru 2022. godine bez vlasništva nad dva stana u zagrebačkom centru jer je s njegovom lažnom ličnom kartom neko potpisao ugovor o izdržavanju sa Oliverom Kolobarićem, jednim od glavnih optuženih u aferi "Flajš" u sklopu koje je bila uhapšena Ana Karamarko, piše Jutarnji list.

Slovenački doktor tvrdi da ne da nije potpisao spomenuti ugovor, nego da u Hrvatskoj uopšte nije bio posljednjih desetak godina, a za Kolobarića, kaže, nikad ranije nije ni čuo.

Zato je podnio krivičnu prijavu, tužbu i pozvao policiju, ali do danas taj nevjerovatan slučaj se nije makao s mrtve tačke. Kako prenose mediji, slučaj stoji u mjestu.

Iz Opštinskog krivičnog državnog tužilaštva u Zagrebu su odgovorili da još ‘sprovode izvide, koji su tajni‘, 14 mjeseci nakon prijave. Opštinski građanski sud u Zagrebu je, pak, u jednom od dva predmeta, koje je slovenački državljanin pokrenuo, prvo ročište zakazao dan nakon što im je Jutarnji list poslao upit, dok se u drugom predmetu proces odmakao nešto dalje.

Ali zvuči nevjerovatno da neko danas u Hrvatskoj može uz pomoću lažne lične u kancelariji javnog bilježnika na zagrebačkom Trnju isprva sklopiti ugovor o doživotnom izdržavanju, a potom se i uknjižiti u zemljišnim knjigama kao vlasnik dvije vrijedne nekretnine.

Zatim uz pomoć policije, Kolobarić je obio brave od ta dva stana jer, naime, nije imao ključeve, i ušao u njihov posjed. Zatim ih je za 120.000 eura prodao dalje, odnosno sklopio je kupoprodajne ugovore sa kompanijom Maranu nekretnine d.o.o., koje su se takođe bez ikakvih problema uknjižile u zemljišnim knjigama kao vlasnik dva stana oteta slovenačkom doktoru.

Radi se, naime, o stanovima koje je on naslijedio od svoje bake i majke i imao je u planu da ih prepusti svojoj djeci. Međutim, u ovom trenutku više nije njihov vlasnik, a ovih dana komšije su mu javile da su iz jednog od stanova navodni novi vlasnici počeli da iznose namještaj.

Tom prilikom je B.Đ. pozvao i policiju, ali oni se nisu odazvali, a i ostale institucije pravne države su u ovom slučaju zakazale, i to do te mjere da je njihov advokat, počeo pisati pisma svima na vlasti - od predsjednika, premijera, pa do ministara.

Odgovorili su mu samo iz Kancelarije predsjednika sa Pantovčaka, koji su poslali dopis tužilaštvu, međutim oni su se opet obratili advokatu rekavši mu da se ubuduće obraća njima. I tako je slučaj krađe na temelju falsifikata prerastao u pravnu zavrzlamu, a postoji dokument slovenačke policijske stanice i slovenačkog Veleposlanstva da "osoba B.Đ. rođena 1. novembra 1952. godine (koja je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju) u njihovim evidencijama ne postoji".

- JMBG je ispravan, ali u službenim evidencijama ne postoji. Uz podatak o ličnoj karti navedenog serijskog broja postoji napomena o poništenju iste. Osoba s imenom B.Đ. rođena 20. jula 1948.... - samo su neki od netočno navedenih podataka na lažnoj ličnoj karti uz pomoć koje je sa doktorom iz Slovenije navodno sklopio ugovor s kojim se Kolobarić upisao kao vlasnik nekretnina u zemljišnim knjigama.

Kolobarićev advokat Petar Petrović za Jutarnji list je kazao da se sve odigralo potpuno drugačije.

- Bivši vlasnik stana isprva je tražio zajam novca 160.00 eura, a kad mu je moj klijent rekao da nije banka te da se time ne bavi, kroz desetak dana su dogovorili prodaju ta dva stana po cijeni od 120.000 eura. Skladno tome, napravili su prepis stana i tako je moja stranka postala vlasnik. Ali nakon toga su nas tužili ti navodni vlasnici iz Slovenije.

Cio prepis je napravljen shodno zakonu, a u sudskom postupku smo tražili da se pozove vlasnik iz Slovenije kako bi se sve ispitalo, ali on to odbija, pa se postavlja pitanje postoji li uopšte ta osoba - rekao je advokat Petrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:09