/ - ZORAN MILANOVIć
01/02/2023 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović: Rusija će priznati Kosovo, Srbija će biti prevarena

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pokušao je danas da ublaži raniju izjavu da je Srbiji "oteto" Kosovo, pa je srpskim medijima poručio "bez oduševljenja, molim", te istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu nakon razgovora sa slovenačkom predsjednicom, a na pitanje da li se čuo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je:

- Poslednji put sam telefonski razgovarao kad je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim, to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije. Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsjednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne treba da ističem. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gdje stignem da ljude uvjerim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada -  rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti.

- Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gdje je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je - rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji:

- Za početak će morati da daju nekakav status Zajednici srpskih opština na sjeveru Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad, rekao je Milanović i ponovio: "Moja poruka je 'bez oduševljenja, molim'".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 19:46