/ ILUSTRACIJA - FOTO: KOSSEV/PRINTSCREEN
30/05/2023 u 20:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na sjeveru KiM mirno, ali napeto

I u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ispred zgrade opštine popodne je raspoređen dodatni broj pripadnika Kfora

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije večeras je mirna, ali veoma napeta, javio je dopisnik Srne.

Ispred zgrade opštine u Zvečanu, kao i ispred opštinskih zgrada u Leposaviću i Zubinom Potoku, raspoređene su dodatne snage Kfora, a u objektima se nalaze pripadnici ROSU jedinice iako Srbi traže njihovo povlačenje sa sjevera Kosmeta.

U blizini zgrade opštine u Zvečanu u večernjim časovima čula se manja eksplozija, prenose Nezavisne.

I u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ispred zgrade opštine popodne je raspoređen dodatni broj pripadnika Kfora.

U Gračanici su uhapšena trojica Albanaca E.B /22/, Š.V. /22/ i E.G. /31/ koji su sinoć zapalili srpsku zastavu pored spomenika Milošu Obiliću udaljenog dvadesetak metara od zida manastira Gračanica. Vandali su paljenje srpske zastave snimali, a potom objavili na "Instagramu".

Nepoznata lica sinoć su skinula srpsku trobojku i zastavu Srpske pravoslavne crkve iz dvorišta Crkve Svetih mučenika Flora i Lavra u Lipljanu.

Dragiša Galjak kojeg je juče iz vatrenog oružja ranio pripadnik kosovske policije, van je životne opasnosti nakon što je operisan u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Dvojici Srba koji su uhapšeni juče u Zvečanu - Radošu Petroviću iz Kosovske Mitrovice i Dušanu Obrenoviću iz Zvečana određen je pritvor do 48 časova.

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

Situacija u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije, u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić s ciljem da omogući "novim načelnicima opština" da preuzmu dužnost, nakon izbora koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila manja od 3,5 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:49