/ - FOTO: ILUSTRACIJA
30/12/2022 u 18:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nema sreće za hamburgere u zemlji ćevapa: Mekdonalds odlazi iz BiH

Kako saznaju mediji, restorani će u Mostaru raditi još danas, a ranije je objavljeno kako s radom prestaju poslovnice u Sarajevu, zbog dugovanja za zakup

Centrala Mekdonaldsa oduzela je licencu za poslovanje tog lanca restorana u Bosni i Hercegovini, javlja N1 Sarajevo.

Kako saznaju mediji, restorani će u Mostaru raditi još danas, a ranije je objavljeno da sa radom prestaju poslovnice u Sarajevu, zbog dugovanja za zakup.

N1 Sarajevo podsjeća da je prvi restoran otvoren u Sarajevu 2011. godine, a godinu dana kasnije Mek je stigao i u Mostar.

Razvoj ovog američkog brenda, međutim, nije tekao glatko u BiH. Dok u susjednoj Hrvatskoj posluje čak 39 Mekdonalds restorana, a u Srbiji 32, u BiH je u 11 godina otvoreno tek pet objekata: tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

Kako pišu mediji, bilo je najavljeno ponovno otvaranje restorana u Banjaluci, navodno u tržnom centru Delta Planet, ali je prema medijskim izvještajima, pandemija koronavirusa odložila te planove. Kao moguća nova lokacija za restoran pominjao se i Bihać.

Poslovanje Mekdonaldsa u BiH i ranije je nailazilo na teškoće, pa su tako svojevremeno zatvoreni objekti koji su bili otvoreni u Banjaluci i Tuzli.

Analitičari su to objašnjavali činjenicom da je Mekdonalds preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u ovoj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:25