/ INSTAGRAM.COM/MDODIK.OFFICIAL)
21/11/2023 u 13:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odloženo suđenje Miloradu Dodiku

Iako je Šmit na osnovu svojih ovlašćenja poništio sporne zakone, Dodik je ipak potpisao ukaz o njihovom stupanju na snagu, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku entiteta, pa su obojica prekršila zakon

Početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, odložen je za 6. decembar, prenosi B982.

Suđenje koje je bilo najavljeno za srijedu, pomjereno je za 6. decembar jer je Dodikova odbrana zatražila je odlaganje početka suđenja, uz obrazloženje da on sutra mora da putuje u Mađarsku.

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su za krivično djelo nesprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, za koje im, u slučaju osuđujuće presude, prijeti kazna. u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obavljanja dužnosti.

Aktuelni visoki predstavnik Kristijan Šmit uveo je izmjene Krivičnog zakona BiH po kojima će se Dodiku i Lukiću suditi 1. jula, istovremeno kada je ukinuo zakone kojima je parlament Republike Srpske pokušao da blokira sprovođenje svojim odlukama, kao i presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Iako je Šmit na osnovu svojih ovlašćenja poništio sporne zakone, Dodik je ipak potpisao ukaz o njihovom stupanju na snagu, a Lukić ih je objavio u Službenom glasniku entiteta, pa su obojica prekršila zakon.

Obojica su se na pripremnom ročištu pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi, a njihova odbrana zasniva se na tvrdnji da Šmit nije bio legitimno izabrani visoki predstavnik, uprkos tome što je izabran po propisanoj proceduri, tj. po njihovom tumačenju nije mogao ni da nametne promjene krivičnog zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:40