Šmit / EPA-EFE - HAYOUNG JEON
10/01/2024 u 19:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OHR: Zastrašivanje povratnika podstaknuto nacionalističkim diskursom u BiH

Iz OHR-a navode da RS treba imati svoj dan, ali "taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminišu neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele"

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini (BiH) Krisrijan Šmit saopštila je kako su "uznemirujući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika", zabilježeni u raznim dijelovima BiH proteklih dana, u "potpunoj suprotnosti sa napretkom u protekle tri decenije poslijeratnog oporavka BiH", prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

- Ovi zabrinjavajući incidenti su podstaknuti sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnog obilježavanja 9. januara. Ovakvi postupci ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika, nego predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i sveukupnom prosperitetu cijele zemlje - stoji u saopštenju OHR-a.

Nadzorne kamere na kućama Bošnjaka u Vlasenici i Potočarima kod Srebrenice, na istoku BiH, zabilježile su tokom obilježavanja pravoslavnog Božića provociranje povratnika pogrdnim povicima i pucnjima iz vatrenog oružja.

Na dan pravoslavnog Božića, 7. januara, u Mostaru, na jugu BiH, kamenovana je i kuća u kojoj živi povratnica srpske nacionalnosti.

Napadi su se desili u jeku tenzija pred 9. januar, kada je ponovo, nezakonito, defileom ulicama Banjaluke obilježen Dan Republike Srpske, datum koji je Ustavni sud BiH proglasio tri puta neustavnim.

U večeri obilježavanja Dana RS, u Zenici, u centralnoj Bosni, organizovan je defile, kao odgovor na 9. januar, a mrežama se širio i snimak zeničkih mladića kako pale zastavu RS.

Iz OHR-a navode da RS treba imati svoj dan, ali "taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminišu neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele".

- Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca. Stoga se trebaju suzdržati od korištenja retorike kojom se poziva na podjele i od poteza koji mogu izazvati tenzije, te umjesto toga na prvo mjesto staviti dobrobit svih građana - ističu u OHR-u.

OHR ponavlja da se Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 7 Opšteg okvirnog sporazuma za mir obavezala da na teritoriji entiteta osigura uslove za reintegraciju povratnika bez opasnosti od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije.

- Vlasti RS moraju poduzeti sve neophodne korake kako bi se borili protiv svakog oblika nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice koja živi u području njihove nadležnosti -  navodi se u saopštenju.

U OHR dodaju i kako su pojedini lideri u BiH pokazali suzdržanost i zadržali fokus na ključnim reformama koje su potrebne da bi država ovog proljeća zvanično započela pregovore o članstvu sa EU, te da se radi o ispravnom pristupu.

Dan RS je obilježen pod okom Tužilaštva BiH, uz osude Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Država u BiH.

U defileu održanom 9. januara u Banjaluci, nalazili su se između ostalih predstavnici Policije RS, entitetskih javnih službi, demobilisani pripadnici Vojske RS, studenti, ali i pripadnici ogranka ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi" u RS, poznate po podršci Kremlju.

Ustavni sud BiH je posljednji put o ovom danu odlučivao 29. marta 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je 2016. usvojila entitetska Narodna skupština.

Tada je zakonska odredba o 9. januaru kao Danu RS poništena, te je ona prestala da važi.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, te vlasti u RS obilježavaju taj datum kao dan osnivanja Republike Srpske.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:18