Насер Орић (
23/08/2021 u 20:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орић одговорио Вучићу и Вулину: Србија има дугу историју убистава шефова од стране државе

Орић је Вулину поручио да ако жели да сазна ко је покушао да “убије” Вучића да крене од неких људи којима потписује платну листу

Насер Орић, бивши комадант Армије БиХ, казао је за N1 Saraјevo како је он невин човјек, а ако је ико и покушао да убије Александра Вучића, то ћемо сазнати када Србија отвори за јавност суђење двојици припадника БИА који су, како је навео, признали да су незаконито боравили у Поточарима 2015.

-Србија има дугу историју убистава и покушаја убистава шефова државе од стране саме државе, од Солунског процеса, до атентата на Зорана Ђинђић- нагласио је Орић.

Након што су предјседник Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Александар Вулин позвали БиХ да “изручи Насера Орића”, услиједила је реакција комаданта Армије БиХ.

Орић је Вулину поручио да ако жели да сазна ко је покушао да “убије” Вучића да крене од неких људи којима потписује платну листу.

-Да би једном ову причу између мене и Србије завршили најважније би било да утврдимо колико је војника из Србије погинуло у нападима на општине Сребреница и Братунац. Вулин и Вучић да нам дају те одговоре. И нама и родитељима погинулих војника из састава Ужичког корпуса, Црвених беретки, 63. падобранске бригаде из Ниша, 72. специјалне из Панчева. Ми знамо за те људе, јер они су гинули у акцијама када су нападали на наше положаје. Нека дају одговоре, ко је слао те људе? И ко је одговоран за њихове погибије? Да ли је то Генералштаб војске Југославије, Служба државне безбедности Србије, или Министарство унутрашњих послова- навео је Насер Орић.

Додао је како има званичне извјештаје из 1992/93, а ако их Вучић нема да ће му их уступити.

"О војној операцији у Сребреници Ужичког корпуса. Имамо имена погинулих Србијанаца у извјештајима. Имају имена на споменицима у Скеланима и другим дјеловима. Посебно је важно да нам Вучић открије имена пилота мигова који су прелетали из Пониква код Ужица, и који су авионским бомбама убили стотине Бошњака од Каменице до Церске, Коњевић Поља, Сребренице, Жепе. Насер Орић није нападао Србију, а с друге стране више хиљада србијанских војника је прелазило Дрину и убијало све пред собом. Нека нађу Слободана Мишића, нека им исприча јавно шта су радили војници из Србије, његова изјава је коришћена у мом хашком предмету, он је био из Врања и сам је признао убиства десетина бошњачких цивила у Факовићима”.

Орић је у својој рекацији за N1 Saraјevo закључио да је једини проблем Србије с њим погибије великог броја регуларних војника из Србије на тлу средњег Подриња, а међу њима и високих официра.

-То они не могу опростити. Знају да су извршили агресију, а крију своје губитке. Нажалост је очекивано да србијански политичари и они из РС на сваки помен процесуирања ратних злочина извршених од стране Срба увијек изнова и потпуно неосновано повлаче моје име у небулозном настојању да ‘изједначе’ нешто што се не може изједначити и да оправдају оно што су радили невиним људима, а то се не може оправдати. Јасно и гласно су судови утврдили да је извршен геноцид у Сребреници и Србија то мора признати-поручио је бивши комадант Армије БиХ.

-Сваким иступом политичара попут Вулина и Вучица и сваким чином заштите осумњичених, оптужених па и осуђених ратних злочинаца у Србији, иста та Србија показује да не поштује правосудне институције ни Босне и Херцеговине, ни оне у Хагу- закључио је Насер Орић.

-Сваки пут када се повлачи моје име кроз такве небулозне иступе они показују да не поштују ни домаће ни међународно право, јер Насер Орић је правоснажно ослобођен и у Хагу и у Босни и Херцеговини, за разлику од српског командног кадра које је правоснажно осуђено. Ако већ говоре о поштивању закона, онда нека поштују закон, не сакривањем и пружањем уточишта осумњиченима, оптуженим и осуђеним за ратне злочине, него тако што ће сами процесуирати све те ратне злочине у складу са међународним нормама на чије поштовање су се обавезали-стоји на крају реакције Насера Орића за Н1 Saraјevo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:31