Skoplje i Sofija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/07/2022 u 12:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan drugi bilateralni protokol Sofije i Skoplja, uslov za početak pregovora

Šefica bugarske diplomatije Genčovska je, nakon potpisivanja, rekla da Bugarska snažno podržava evropske integracije Sjeverne Makedonije i Albanije

Ministri spoljnih poslova Bugarske i Severne Makedonije, Teodora Genčovska i Bujar Osmani, potpisali su u Sofiji drugi bilateralni protokol za ispunjenje Ugovora o dobrosusjedstvu i prijateljstvu, javili su makedonski mediji.

Potpisivanje tog protokola dio je pregovaračkog okvira za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, odnosno održavanje prve međuvladine konferencije, koja je najavljena za utorak 19. jula u Briselu.

Dokument, koji će biti dio Pregovaračkog okvira za članstvo Sjeverne Makedonije i kako su prenijeli bugarski mediji, sadrži mjere za nastavne planove i programe istorije, govor mržnje i kulturu.

Šefica bugarske diplomatije Genčovska je, nakon potpisivanja, rekla da Bugarska snažno podržava evropske integracije Sjeverne Makedonije i Albanije.

Osmani je rekao da je svrha sastanka u Sofiji i protokola, potpisanog tri godine nakon prvog, da se napravi presjek urađenog posla između dva sastanka međuvladinih komisija i da se otvori put za sledeće stvari koje treba da se ispune.

- Za nas je istorijska mogućnost da nakon 17 godina počinjemo pristupne pregovore sa EU. Očekujemo podršku i blisku saradnju sa Bugarskom na ovom putu, u interesu građana Severne Makedonije, Bugarske, čiji interes je da Zapadni Balkan, a posebno Severna Makedonija, brzo idu ka članstvu u EU - rekao je Osmani.

Vlada u Skoplju je u subotu popodne razmotrila i odobrila zaključke koje je prethodno izglasalo Sobranje i donela odluku da prihvati predlog francuskog predsjedništva od 30. juna za početak pristupnih pregovra, a prva politička međuvladina konferencija, koja će označiti početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, biće održana 19. jula u Briselu.

Prema francuskom predlogu, druga međuvladina konferencija, sa čitanjem Pregovaračkog okvira i otvaranjem poglavlja, biće održana tek posle promjene Ustava Severne Makedonije i uvođenja Bugara, što je jedan od uslova Sofije.

Francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cijela EU, u Sjevernoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dijela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:32