/ - PODACI, ILUSTRACIJA, UNSPLASH
04/01/2024 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rekord s bolovanjima u Sloveniji: Jedan radnik na bolovanju 12 godina

Stanje je posljednjih godina zabrinjavajuće, upozorava Ana Vodičar, šefica područja za odlučivanje o pravima i medicinskim proizvodima u slovenskom Zavodu za zdravstveno osiguranje

Slovenija ima problem s radnicima na bolovanju. Lani je u Sloveniji bilo rekordnih 56.128 zaposlenih na bolovanju, što je 84,8 posto više nego 2014. godine, prenosi Avaz.

Time je izgubljeno više od 20 milion kalendarskih dana, a to je tako jer bolnički sistem u Sloveniji nema vremensko ograničenje i zato se ne može uporediti s drugim evropskim državama. Kako piše 24ur, takav sistem u Evropi poznaje jedino Bugarska.

- Stanje je posljednjih godina zabrinjavajuće - upozorava Ana Vodičar, šefica područja za odlučivanje o pravima i medicinskim proizvodima u slovenskom Zavodu za zdravstveno osiguranje.

Rekorder u Sloveniji je čovjek koji je već 12 godina na bolovanju.

- Naše zakonodavstvo, jedino još Bugarska ima takav propis, ne poznaje vremensko ograničenje bolovanja. U stranim sistemima privremena nesposobnost za rad u pravilu traje jednu, možda i tri godine. Onda slijedi, ako je neko još nesposoban za rad, trajniji oblik nesposobnosti ili privremene nesposobnosti.

U Sloveniji toga nemamo. Ako je neko nesposoban za rad i ostane na listi bolovanja, to mu ne može prestati samo zato što je bio na listi već nekoliko godina - objasnila je Vodičar za 24ur.

- S obzirom na to da je sve više ljudi na bolovanju, ne može biti drugačije nego da nam novčane naknade strahovito rastu. Ako smo 2014. još imali blizu 225 miliona rashoda iz zdravstvene blagajne, lani smo isplatili gotovo 700 miliona eura. To su enormna povećanja. I zato je to toliko zabrinjavajuće - kazala je Vodičar.

Prošle godine je prosječno bolovanje u Sloveniji trajalo 13,4 dana, ali trajanje se razlikuje od regije do regije. Najduže bolovanje bilo je u Koruškoj i trajalo je 19 dana, dok je najkraće trajanje bolovanja bilo u Goriškoj i trajalo je 11 dana, navodi 24ur.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:47