Ilustracija / Shutterstock
30/01/2024 u 13:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Ribari ulovili najveću kozicu ikad viđenu u Jadranu

Stručnjak Pero Ugarković sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdio je da je riječ o američkoj vrsti kozice, Penaeus aztecus, koja je već ranije zabilježena u hrvatskim vodama

Na fejsbuk stranici Gastro ribarnice Brač objavljeno je kako ih je nakon 22 godine poslovanja more ponovno iznenadilo. U ruke im je došla najveća kozica koju su ikad vidjeli, dugačka čak 25 cm.

Stručnjak Pero Ugarković sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu potvrdio je da je riječ o američkoj vrsti kozice (škampe), Penaeus aztecus, koja je već ranije zabilježena u hrvatskim vodama.

- Uz nedavno povećanje brojnosti obične kozice i plavog raka, sad imamo i ovu lovnu vrstu. Nakon početnih ulova pojedinačnih primeraka ona će verovatno postati sve brojnija. To će biti dobro za ribare i ukupnu gastronomsku ponudu, ali pitanje je kako će uticati na Jadransku bioraznolikost - istakao je Ugarković.

Ugarković je zajedno s kolegom Fabiom Croccetom objavio i naučni rad u kojem je opisao pojavu američke vrste kozice, N1 Zagreb.

U radu ističu da je većina primeraka uhvaćena ribarskim brodom na muljevitim podlogama na dubinama od 50 do 200 m, a lokalni ribari su ih priopćili autorima ovog rada. Još nije posve jasan put kojim je ova vrsta došla do našeg mora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:07