Зграда ЕУ у Бриселу / - ФОТО: РТВ
02/10/2021 u 16:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словенија предлаже: Проширити ЕУ на цијели Западни Балкан до краја деценије

Предлог о брзом пријему земаља укључујући Србију и БиХ дат је прије два дана на састанку амбасадора у Бриселу и наишао је на запрепашћење других земаља чланица Уније

Словенија, актуелна предсједавајућа ЕУ, предложила је да се Унија прошири на цијели Западни Балкан до краја деценије, а то је изнијела уочи самита ЕУ-Западни Балкан идуће недјеље, пише лист Фајненшал тајмс.

Предлог о брзом пријему земаља укључујући Србију и БиХ дат је прије два дана на састанку амбасадора у Бриселу и наишао је на запрепашћење других земаља чланица Уније.

Неки су описали предлог као потпуно нереалистичан с обзиром на економске и политичке изазове у региону.

 - Проширење је врло осјетљиво питање за ЕУ која је подијељена око потребе за проширењем и брзином којом земљама треба дозволити улазак у блок -  наводи лист и додаје да је Унија под притиском да настави с преговорима о проширењу са балканским земљама које се такодје окрећу ка блискијим везама с Кином и Русијом.

После брзог проширења када је ЕУ примила 13 земаља између 2004. и 2013, бивши предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да неће бити пријема прије 2019, а земље које траже пријем постале су све нестрпљивије како Брисел наставља да одлаже.

Самит ЕУ-Западни Балкан одржава се 6.октобра у Словенији, а на њему ће учествовати вође земаља чланица Уније и западнобалканске шесторка укључујући Албанију, БиХ, Косово, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Србију.

Како наводи лист, дипломате земаља чланица које хоће да Брисел убрза преговоре са Западним Балканом, углавном са истока и југа болка ЕУ, залажу се за „амбициозни“ језик о приступању на самиту, али су признале да је одређивање чврстог рока за приступ политички експлозивно питање.

 - Потребна нам је декларација, то је јако важно - рекао је један дипломата ЕУ и додао да декларација са одређеним датумом приступа неће бити прихваћена.

Лист указује да се став ЕУ према региону додатно компликује тиме што пет земаља чланица, Кипар, Грчка, Румунија, Словачка и Шпанија не признају Косово које је прогласило независност од Србије 2008. године.

Актуелна предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен уочи самита обишла је регион и поновила подршку за улазак земаља у Унију.

Политичари у региону гледају на ту тему са великом фрустрацијом док је апетит за даље проширење јако мали у низу већих земаља чланица Уније, наводи лист.

Европска комисија указала је националним владама да треба да се оствари напредак са Албанијом и Сјеверном Македонијом што је прије могуће. Те двије земље требало је да почну преговоре о чланству прошле године али напредак је и даље блокиран због недостатка једногласне подршке земаља чланица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:44