Роберт Голоб / - ФОТО: РТС
19/06/2022 u 18:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словенија тражи да БиХ добије кандидатски статус

Овај документ бит ће представљен сутра у Луксембургу на састанку министара вањских послова Европске уније

Босни и Херцеговини се одмах додјељује статус кандидата за чланство у ЕУ на састанку Европског вијећа у јуну 2022. године, пише у првом члану предлога.

Н1 је у посједу документа који су припремили словенски дипломате, а којим се тражи да се Босни и Херцеговини без одлагања додијели статус кандидата за чланство у Европској унији. Овај предлог Словеније ће бити представљен сјутра на састанку министара вањских послова ЕУ, а у сусрет самиту челника ЕУ у Бриселу у четвртак и петак.

У документу се наводи да прије отварања приступних преговора Босна и Херцеговина мора усвојити законе наведене у Политичком споразуму који су прихватили представници бх. политичких странака у Бриселу прошле седмице.

Без одлагања

У документу у који је Н1 имала увид наводи се:

- Циљ приједлога Словеније да се Босни и Херцеговини без одлагања додјели статус кандидата за чланство у ЕУ је да се одмах пошаље позитиван сигнал према БиХ и цијелој регији Западног Балкана. Такав сигнал за БиХ, отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, као и визна либерализација за Косово, поново би потврдили опредијељеност ЕУ према Западном Балкану.

Словеначки приједлог је заснован на "Политичком споразуму о начелима осигуравања функционалне Босне и Херцеговине која напредује на европском путу", а који су подржали представници 12 бх. политичких странака на састанку у Бриселу прошле седмице.

Циљ предлога је "да се повећају шансе за отварање приступних преговора везаних за поглавља 23 и 24 у вези са владавином права”.

- Будући да су проблеми у области владавине права у БиХ постали фокус ангажмана ЕУ, било би важно створити посебан простор за отварање преговарачких поглавља о владавини права (чиме би се спријечило да питања која нису с тим у вези одређују напредак по овом питању) - наводи се.

Предлог

Предлог Словеније гласи:

1. Босни и Херцеговини се одмах додјељује статус кандидата за чланство у ЕУ на састанку Европског вијећа у јуну 2022. године

2. Прије отварања приступних преговора, Босна и Херцеговина мора усвојити сљедеће законе, наведене у Политичком споразуму о начелима осигуравања функционалне Босне и Херцеговине која напредује на европском путу од 12. јуна 2022. године:

а) Закон о Високом судском и тужилачком вијећу Босне и Херцеговине (ВСТВ) и Закон о судовима;

б) Закон о спречавању сукоба интереса;

ц) Закон о јавним набавкама.

3. Имплементација ових закона довешће до отварања приступних преговора о поглављима 23. (Правосуђе и основна права) и 24. (Правда, слобода и безбиједност).

4. Остала преговарачка поглавља би се отворила након што Босна и Херцеговина заврши изборну реформу и релевантне критерије, како је наведено у Политичком споразуму од 12. јуна 2022. године. Ови критерији искључују споменуте законе у вези с владавином права који остају услов за преговарачка поглавља 23 и 24.

Овај документ бит ће представљен сутра у Луксембургу на састанку министара вањских послова Европске уније, а у Бриселу наредне седмице ће га представити дипломате, словенски министри и предсједник Владе Републике Словеније Роберт Голоб.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:12