/ - SHUTTERSTOCK
11/01/2023 u 22:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šole: Ne postoje preduslovi za sastanak Vučića i Kurtija

Ponovio je da konačni sporazum Kosova i Srbije u okviru dijaloga treba da bude zasnovan „na međusobnom priznanju“

Ne postoje preduslovi za sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je večeras u Prištini visoki savjetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, prenosi N1.

On je u Prištini održao sastanak sa glavnim i odgovornim urednicima jednog broja medija na Kosovu na kojem je govorio o današnjim susretima sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, predstavnicima stranaka DPK, DSK, AAK i Srpske liste i sastanke proglasio plodotvornim.

Kako prenose prištinski mediji koji su bili na sastanku, Šole je rekao da vidi snažnu volju vlade Kosova da „zasuče rukave“ u okviru procesa dijaloga, koji, prema njegovim riječima, garantuje integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

Ponovio je da konačni sporazum Kosova i Srbije u okviru dijaloga treba da bude zasnovan „na međusobnom priznanju“.

-Želimo da prekinemo cikličnu stagnaciju. Ne želimo da budemo u situaciji upravljanja krizom, kao što se desilo tokom božićnog perioda na sjeveru. Kosovo treba da se obaveže na sporazum sa Srbijom, koji u centru treba da ima priznanje- rekao je Šole.

On je, između ostalog, rekao da ima poseban odnos prema Kosovu, jer je radio za sada pokojnog diplomatu Ričarda Holbruka.

-Duga istorija mojih ličnih odnosa sa Kosovom. Volimo multietničko, suvereno i demokratsko Kosovo- rekao je Šole.

Kazao je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitna stvar, ali da ne podržavaju stvaranje Republike Srpske na Kosovu, ističući da se u njenom formiranju „treba poštovati Ustav i kosovski zakoni“.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je naglasio da je ZSO međunarodna obaveza i da nijedna strana ne može da pobegne od te obaveze.

Eskobar i Šole su takođe izjavili da su imali plodne sastanke u Prištini i nadaju se da bi sporazum Kosova i Srbije trebalo da bude postignut uskoro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:56