/ - FOTO: YOUTUBE
08/01/2024 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: Mjere protiv Kosova će biti ukinute kada bude dovoljno pozitivnih koraka

On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unaprijed ako dođe do sastanka na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Portparol EU Peter Stano izjavio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou moguć bilo kada "kada postoji volja" za tim i agenda i dodao da EU ne spekuliše ni o jednom predstojećem sastanaku.

On je naglasio da će biti najavljeno nekoliko dana unaprijed ako dođe do sastanka na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.  

Prema njegovim riječima rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja uz fokus na primjeni dogovorenog u Briselu i Ohridu prošle godine i ocijenio da je dogovor dvije strane o registarskim tablicama bez režima najlepnica konkretan dokaz da je napredak moguć ako postoji dovoljno "dobre volje". 

- Nadamo se da će nastaviti i nakon formiranja nove Vlade Srbije. Nastavićemo da radimo i da se angažujemo sa partnerima da im pomognemo jer to nije zadatak za nas, ovo je zadatak za njih da primjene sve što je dogovoreno. To je bio obavezujući sporazum i države članice EU, institucije EU očekuju da obe strane da nastave na tome da rade što je prije moguće. Nema vremena za gubljenje- poručio je Stano.

Kada je riječ o mjerama koje je EU uvela Prištini, Stano je rekao da EU prati situaciju i da, kada bude preduzeto dovoljno pozitivnih koraka, razmotriće mjere i eventualno ih ukinuti.

- Što se tiče mjera, nadgledamo situaciju svakoga dana, imamo ljude na terenu i posvećujemo dosta pažnje i truda kako bismo vidjeli šta se događa. Radimo sa partnerima kako bismo im pomogli u neophodnim koracima deeskalacije i rešavanju problema koji su doprineli poslednjoj krizi. Kada bude dovoljno pozitivnih koraka, EU će razmisliti o sankcijama Kosovu i eventualno ih povući- poručio je Stano, piše Kosovonline.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:05