Ilustracija / - SHUTERSTOCK
03/01/2024 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U BiH podignuta optužnica protiv tri osobe za zločine u Vlasenici 1992. godine

U optužnici se navodi da su početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. U napadu je ubijeno 25 civila, uključujući jedno dijete

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog zločina protiv čovječnosti u Vlasenici, na istoku zemlje, tokom rata 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Živojina Majstorovića, Radenka Dubočanina i Radosava Savića koji se terete da su, u vrijeme rata i sistematičnog napada na bošnjačke civile u Vlasenici, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija, prenosi RSE.

U optužnici se navodi da su početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

U napadu je ubijeno 25 civila, uključujući jedno dijete i starije osobe, navodi se u saopštenju.

Potom je stanovništvo, pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje su opljačkani, a muškarci razdvojeni od žena i djece.

Nakon toga, jedna grupa civila odvedena je u logor "Sušica" i zgradu policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu te do danas nisu pronađene.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Tužilaštvo BiH je saopštilo da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Prema podacima udruženja preživjelih, u Vlasenici je tokom rata ubijeno oko 2.800 Bošnjaka.

Od maja do kraja septembra 1992. godine kroz logor Sušica prošlo je više od 8.000 osoba, a prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ubijeno njih 1.617.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:33