/ FOTO: FRONTEX
13/12/2022 u 14:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanjske granice EU u novembru: Ruta Zapadnog Balkana najaktivnija

Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU sa više od 14.105 prelazaka otkrivenih u novembru

U prvih jedanaest mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je više od 308.000 neregularnih ulazaka. 

- Ovo predstavlja povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najviše od 2016. Zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivnija, sa 45 odsto svih otkrivenih neregularnih ulazaka u Evropsku uniju od početka godine- saopšteno je iz FRONTEX-a.

Kako bi podržao zemlje koje se suočavaju s teškim migracionim pritiskom i drugim izazovima na svojim granicama, Frontex trenutno obezbjeđuje više od 2.100 stalnih oficira i različitu opremu u zajedničkim operacijama.

- Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU sa više od 14.105 otkrivenih u novembru, dvostruko više nego prije godinu dana. Region zapadnog Balkana registrovao je najveći broj otkrivanja od vrhunca migracione krize 2015. godine. Kontinuirani migracioni pritisak na zapadnobalkansku rutu može se pripisati ponovljenim pokušajima migranata koji su već prisutni u regionu, kao i činjenici da neki migranti zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu kako bi se približili vanjskim granicama EU. Srbija je krajem novembra ograničila vizni režim, što bi trebalo da smanji broj ilegalnih prelazaka- navode iz FRONTEX-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:00