Rekordan broj srpskih turista na ljetovanju u Hrvatskoj / - FOTO: N1 HRVATSKA
10/08/2022 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Večernji list: Rekordan broj srpskih turista na ljetovanju u Hrvatskoj

Kako piše zagrebački list, za dobre brojke su zaslužne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i pojedinih županijskih Turističkih zajednica

Broj gostiju iz Srbije je ove godine za 60 odsto veći nego prošle u istom periodu, a čak 20 odsto više nego rekordne 2019. godine, objavio je Večernji list. Interesovanje se sa Istre i Kvarnera proširilo na Dalmaciju, a bezbjednost srpskih turista već nekoliko godina nije pitanje, navodi Večernji.

Večernji piše da se za hrvatsko-srpske turističke odnose može reći da su poslednjih godina ušli u normalu.

- Ali, svakog avgusta situacija se nanovo lagano uskomeša. Obilježavanje Oluje, koja se u dvije države doživljava dijametralno suprotno, ne prođe bez ogorčenih komentara, a ove godine svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević - objavio je zagrebački Večernji list i podsjetio da Vučevićevu izjavu da nikada neće razumjeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri ili hrvatskim ostrvima.

Upravo tog dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Nije zabilježeno da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista, koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine, dodaje Večernji.

Broj gostiju iz Srbije porastao je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a 20 odsto je više nego rekordne 2019.

Kako piše zagrebački list, za dobre brojke su zaslužne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i pojedinih županijskih Turističkih zajednica.

- Srpsko tržište nije prioritet, ali, među ostalim, u maju je organizovano studijsko putovanje za novinarsku ekipu Radio Televizije Srbije, odnosno emisije SAT, koju prati skoro milion gledalaca - navodi Večernji.

- Nisu gosti iz Srbije drukčiji od turista iz drugih evropskih zemalja. Mijenjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihova boravka je prestala biti tema još prije sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživjeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Njemcu, Italijanu - rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i zvaničnik turističke kompanije Uniline, koja ima kancelariju i u Srbiji.

Njegova agencija ove godine bilježi pojačano zanimanje srpskih turista za odmorom u Hrvatskoj, a interesovanje se još prije nekoliko godina proširilo s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše novinarka Večernjeg lista Radmila Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2022 10:19