Александар Вучић
04/06/2021 u 21:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Тешка ситуација, пресуда Младићу и сједница Вијећа у истом дану

У размаку од неколико сати биће пресуда Младићу и извјештај у којем се очекује критика руководства Србије због непоступања по обавезујућем налогу за изручење бивших заступника Српске радикалне странке

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће 8. јуна бити тешка ситуација за српски народ, јер ће бити изречена правоснажна пресуда Ратку Младићу, а истог дана одржава се и редовна сједница Вијећа сигурности Уједињених народа на којој ће бити представљен извјештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу, јавља агенција Анадолија преноси  Al Jazeera Balkans.

У размаку од неколико сати биће пресуда Младићу, те извјештај у којем се очекује критика руководства Србије због непоступања по обавезујућем налогу за изручење бивших заступника Српске радикалне странке Петра Јојића и Вјерице Радете, казао је Вучић.

Вучић је навео да постоји и један технички проблем у вези са сједницом Вијећа сигурности УН-а, јер ће главни тужилац и предсједник Механизма за међународне кривичне судове УН-а Серге Браммертз и Цармел Агиус, моћи да се обрате виртуелно, а да њему то за сада није омогућено.

-Надам се да ће ми бити омогућено, а ако не буде, мораћемо да нађемо начин да стигнем до Нјујорка јер имам право да присуствујем сједници уживо- казао је Вучић.

Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) је 2017. године првостепено осудио Младића на казну доживотног затвора због геноцида над Бошњацима у Сребреници почињеног у љето 1995. године, прогона муслимана и Хрвата широм Босне и Херцеговине, терорисања цивила током опсаде Сарајева, те узимање припадника УНПРОФОР-а као талаца током рата у БиХ.

Само на подручју Сребренице до сада је ексхумирано приближно 100 масовних гробница, а идентификовани су посмртни остаци за вис̌е од 6.900 з̌ртава. За више од 1.000 жртва се трага још увијек.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:49