Ukrajinska nacionalna garda / - SKRINšAT
16/07/2022 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši šef SB Ukrajine Oleg Kulinič uhapšen zbog izdaje

SBU saopštila da je jedan od glavnih zadataka sprječavanje Ruske Federacije da proširi svoju mrežu agenata među ukrajinskim državnim službenicima

Ukrajinske snage uhapsile su Olega Mikolajeviča Kuliniča, nekadašnjeg šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), objavila je "Ukrajinska pravda" ne precizirajući gdje je uhapšen.

List navodi da se Kulinič tereti  za više krivičnih djela, među kojima je i izdaja.

SBU je posle hapšenja saopštila da je jedan od njenih glavnih zadataka sprječavanje pokušaja Ruske Federacije da proširi svoju mrežu agenata među ukrajinskim državnim službenicima.

„Zaposleni u SBU su bili umiješani u takve slučajeve, što pokazuje namjeru da se Služba pročisti. Otkrivajući takve situacije, umesto da ih sakrivamo, postavljamo kurs za izgradnju moderne i efikasne specijalne službe, sposobne da se suprotstavi moćnom neprijatelju koji ugrožava bezbijednost Ukrajine“, navodi se u saopštenju SBU.

Oleg Mikolajevič Kulinič je 2020. godine postavljen na čelo Direktorata Službe bezbednosti Ukrajine za Krim. Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski smijenio ga je s te pozicije u martu 2022. godine.

SBU je glavna obavještajna i bezbijednosna agencija Ukrajine, nasljednica ukrajinskog ogranka sovjetskog KGB-a. Njeni zadaci su, između ostalog, kontra-obaveštajni rad i borba protiv terorizma. U okviru ove službe nalazi se i specijalna jedinica Alfa grupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:05