Borelj / - (Фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE)
09/04/2024 u 23:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Rat u Evropi više nije fantazija, EU primorana da jača odbranu

Veliki vojni sukob u Evropi postao je vjerovatniji zbog sukoba sa Rusijom, tvrdi visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je upozorio države članice da se ne oslanjaju na Sjedinjene Države da ih brane. 

Prema njegovim riječima, SAD više nisu spremne da „štite sve NATO saveznike pod bilo kojim okolnostima”. To, kako kaže, primorava EU da jača sopstvene odbrambene mogućnosti.

Govoreći na skupu Forum Evropa u Briselu, Borelj je izjavio da „mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija” i da blok mora „učiniti sve da to izbjegne”.

Prema njegovim riječima, iako vojni sukob u Evropi nije neizbježan i „neće početi sjutra”, građani treba da shvate da „američki kišobran koji nas je štitio tokom Hladnog rata i posle njega možda neće biti otvoren sve vrijeme”.

- Možda, u zavisnosti od toga ko vlada Vašingtonom, ne možemo se osloniti na podršku Amerikanaca i američki kapacitet da nas zaštite - izjavio je on.

Opisujući EU kao da je okružena „vatrenim krugom” i nestabilnošću, Borelj je pozvao države članice da povećaju svoju potrošnju na odbranu.

Borelj traži da se prihod od zamrznute ruske imovine iskoristi za kupovinu oružja Ukrajini

On je dodao da, iako je NATO „nezamjenjiv” kao i uvijek, Evropljani bi trebalo da počnu da grade sopstveni „stub” unutar bloka predvođenog SAD.

Prema riječima Borelja, EU neće moći da oformi sopstvenu vojsku u dogledno vrijeme, jer zemlje članice i dalje insistiraju na očuvanju nacionalnog suvereniteta po pitanju odbrane.

On je podsjetio da su mnogi evropski lideri upozoravali Evropsku komisiju na svoje neslaganje sa prenošenjem ovlašćenja u oblasti odbrane na evropske institucije. Prema njegovim riječima, postoji ogroman potencijal za saradnju država članica u oblasti odbrane, ali i dalje ostaje zabrinutost i želja da se, prije svega, obezbijedi sopstveni odbrambeni kompleks u svakoj pojedinačnoj državi.

Kao pozitivan primjer naveo je stvaranje Evropskog fonda za mir, iz kojeg EU, između ostalog, plaća dio troškova za snabdijevanje Ukrajinom naoružanjem, kao i obuku ukrajinske vojske.

Visoki diplomata EU ponovo je optužio Moskvu da „nastoji da destabilizuje Evropsku uniju”.

Borelj se osvrnuo i na predstojeći izbore za Evropski parlament, rekavši da će se zemlje Unije suočiti sa„destabilizujućom aktivnošću” Rusije, iako je zvanična Moskva u više navrata odbacivala takve optužbe.

- Rusija namjerava da sprovodi takve aktivnosti protiv cijele Evropske unije. To ne mora da podrazumijeva bombardovanje. Tokom predstojećih izbora vidjećete koliko destabilizujuće aktivnosti prijete našoj demokratiji - ocijenio je on, prenosi RT Balkan.

„Vašington post“: Tramp ima plan za Ukrajinu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:30