/ - UNSPLASH, илустрација
11/12/2021 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број захтјева за накнадом за незапослене најнижи од 1969. године

Крајем октобра у Сједињеним Америчким Државама је било 11 милиона непопуњених радних мјеста па послодавци нијесу склони отпуштањима

Број Американаца који су поднијели захтјев за накнадом за незапослене у прошлој седмици је пао на најнижи ниво у више од 52 године, показали су подаци Министарства рада. У седмици до 4. децембра, захтјев за државном накнадом за незапослене поднијело је 184 хиљаде грађана, што је пад за 43 хиљаде у односу на седмицу раније, показују сезонски прилагођени подаци Министарства рада.

Такав пад њиховог броја, на најнижи ниво од септембра 1969. године, вјероватно је ипак пренапуван, због тешкоћа у прилагођавању података за сезонске флуктуације, преноси SEEbiz. Иако број захтјева обично расте у хладнијем дијелу године, економисти објашњавају да је мало вјероватно да ће се такав сезонски образац одржати у периоду акутног мањка радника на америчком тржишту рада.

Крајем октобра у Сједињеним Америчким Државама је било 11 милиона непопуњених радних мјеста па послодавци нијесу склони отпуштањима.

- Осцилације повезане са сезонским обрасцима отежаће наредних седмица тумачење података о захтјевима за накнадом за незапослене- рекла је економисткиња у Цитигроупу у Њуорку, Veronica Clark.

Подаци су ипак у складу с другим показатељима, попут оних о потрошњи грађана, активностима у прерађивачкој индустрији и услужним дјелатностима, који најављују поновни замах економије у четвртом кварталу, након успоравања у периоду од јула до септембра.

Ширење омикрон варијанте вируса могло би ипак да нашкоди привреди. Премда се о његовом утицају мало зна, може се очекивати слабије запошљавање и потражња за услугама, ако је судити по искуству с делта варијантом због које је економија у трећем кварталу порасла најслабије у више од годину.

Влада је крајем прошле седмице објавила да се стопа незапослености у новембру спустила на 4,2 одсто, најнижу вриједност у 21 годину, док је број запослених порастао за само 210 хиљада, најслабије од децембра пандемијске прошле године.

Почетком априла прошле године, у пуном јеку пандемије коронавируса, када је економија готово у потпуности била заустављена, број седмичних захтјева за исплатом накнада за незапосленост достигао је рекордних 6,15 милиона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:03