/ АМБАСАДА УКРАЈИНЕ - ПОРТАЛ ДАН
16/06/2022 u 16:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чланство Украјине у Алијанси у стању да неутралише руску пријетњу

Како су навели, кључна компонента је право борбено искуство, и то је препознато у Алијанси

Безусловно чланство Украјине у Алијанси једино је у стању да неутралише руску пријетњу, која се не зауставља на тој држави, оцијењено је из украјинске Амбасаде у Црној Гори.

Из Амбасаде Украјине у Црној Гори казали су да је реална борбена способност украјинске војске упоредива са армијама водец́их европских земаља.

Како су навели, кључна компонента је право борбено искуство, и то је препознато у Алијанси.

- У периоду од 2014. до прошле године скоро милион Украјинаца учествовало је у Анти-терористичкој операцији на истоку земље, стицајући такво искуство и припремајући се за велики рат са Русијом, што је било само питање времена- каже се у саопштењу.

Из Амбасаде су рекли да је послије 24. фебруара то искуство одиграло велику улогу у супротстављању руској агресији.

Они су казали да на политичком нивоу НАТО препознаје значај чланства Украјине.

Према њиховим ријечима, то је најпроблематичнији аспект у актуелној конфронтацији Русије и Запада, која је системске природе.

- Само је безусловно чланство Украјине у Алијанси у стању да неутралише руску пријетњу, која се не зауставља на Украјини и има за циљ да уништи Запад, који Путин поставља као стратешког противника- рекли су из Амбасаде.

Према њиховим ријечима, невиђени ниво подршке коју Запад пружа Украјини свједочи о оштром преосмишљавању руске пријетње и намјери да се Кијеву помогне на разноврсном нивоу.

Како су навели из украјинске Амбасаде у Црној Гори, најважнија компонента је да је Запад направио избор у корист интеграције Украјине у њен цивилизацијски простор.

Из Амбасаде су казали да је Русија створила за Украјину невиђени број изазова и пријетњи за цијели период независности отпочињањем рата пуног размјера.

Оружане снаге Украјине, како су навели, преузеле су главну функцију у сузбијању руске агресије.

Из Амбасаде су рекли да је украјинска војска за кратко вријеме успјела да нанесе тактички пораз руској и заустави је на периферији Кијева.

Према њиховим ријечима, у првим сатима рата свијет је са шоком доживио избијање рата пуних размјера, највец́ег у Европи послије 1945. године, „и није се надао спасу Украјине“.

- Што су се Оружане снаге Украјине дуже одупирале, то је више оптимизма у погледу пружања отпора Путиновим освајачима и дивљење према браниоцима Украјине расло. Украјинска војска је прошла кроз велику еволуцију у осам година необјављеног рата који је Путин покренуо 2014- каже се у саопштењу.

Из Амбасаде су навели да су оружане снаге Украјине научиле да се супротставе како хибридним изазовима и пријетњама, тако и конвенционалним биткама на бојном пољу.

Према њиховим ријечима, руска војска је „колос од глине“, са изузетно лошим нивоом обучености и опремљености особља и наоружана је застарјелим совјетским оружјем.

- Руска пропаганда је систематски гајила мит о руској непобједивости, који се срушио одмах након инвазије Украјине- казали су из украјинске Амбасаде у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:49