Реџеп Тајип Ердоган / - (Фото: EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN/SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT)
16/01/2023 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Erdogan: Švedska i Finska da izruče 130 terorista ako hoće u NATO

Dvije su skandinavske države nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u, a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza

Švedska i Finska moraju Turskoj izručiti do 130 “terorista” prije nego što turski parlament potvrdi njihov zahtjev za pridruženje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), rekao je u ponedjeljak predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenosi agencija Hina.

Dvije su skandinavske države nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zatražile članstvo u NATO-u, a to mora potvrditi svih 30 članica Saveza.

Turska je posebno istakla Švedsku kao državu koja mora zauzeti jasan stav protiv osoba koje Ankara smatra teroristima, a većinom se radi o kurdskim aktivistima. Turske vlasti tu grupaciju takođe krivi za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Švedska i Finska su u junu 2022. s Turskom potpisale sporazum o izručenju traženih osoba kako bi premostile prigovore Ankare i pridružile se NATO-u.

“Rekli smo im, ako nam ne predate teroriste, vaš zahtjev u Parlamentu neće proći”, rekao je Erdogan aludirajući na zajedničku konferenciju za novinare u novembru sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

Osude zbog videomontaže

Turski predsjednik traži izručenje oko 130 “terorista”.

Ankara je prošle sedmice osudila videomontažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom Erdogana visi obješen za noge i naziva ga “diktatorom”.

Dvije države su obećale da će deportovaati ili izručiti osumnjičene za terorizam, oslanjajući se na turske obavještajne podatke i zakone Evropske unije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:13