Европски парламент / AP - CHRISTIAN LUTZ
08/06/2022 u 23:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ условљава Србију: Санкције Русији па отварање нових поглавља

Европски парламент "жали због континуираних летова између Београда и Москве" у вријеме када је ваздушни простор ЕУ затворен за летове из Русије и позива Србију да "размотри своју економску сарадњу с Русијом"

У допуњеном тексту извјештаја Европског парламента о Србији, у који је РТС имао увид, од Београда се тражи да уведе санкције Русији због агресије на Украјину и јасно се опредијели да ли се налази на европском путу. Европски посланици се залажу да се нова преговарачка поглавља отворе тек када се Србија усклади са спољном политиком ЕУ и уведе санкције Русији.

Поред познатих услова везаних за владавину права и нормализацију односа са Приштином, извјештај наглашава да ће усклађеност са спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији, одредити даљи ток приступних преговора.

У тексту 40 усаглашених амандмана, око којих је постигнут договор водећих политичких група, посебно се наглашава потреба усклађивања Србије са ставом ЕУ према рату у Украјини, област владавине права, борбе против корупције и медијских слобода.

Европски парламент наводи да подржава чланство Србије у ЕУ, уз оцјену да то зависи од политичке воље српских власти и спремности на "иреверзибилне реформе, прије свега у владавини права".

У бројним амандманима о односима са Русијом, који су значајно проширили иницијални текст извјестиоца Владимира Билчика, европски посланици траже "хитно увођење санкција", изражавају забринутост јер је Србија "међу ријетким земљама Европе која се није ускладила са позицијом ЕУ", као и због чињенице да је по усклађености на последњем мјесту у региону.

"Залажемо се да нова преговарачка поглавља буду отворена тек када Србија предузме потребне мере у том погледу, укључујући и област владавине права", наводи се у извјештају.

Парламент "жали због континуираних летова између Београда и Москве" у вријеме када је ваздушни простор ЕУ затворен за летове из Русије и позива Србију да "размотри своју економску сарадњу с Русијом".

Европски парламент позива Србију да прекине војну сарадњу са Русијом, укључујући и пројекте какав је руски хуманитарни центар у Нишу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:33