Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREEN
04/04/2024 u 22:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Želimo da Zapadni Balkan brže približimo EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je politički sporazum koji su danas postigli Evropski parlament i Savet EU o Instrumentu za reformu i rast Zapadnog Balkana, u iznosu od šest milijardi eura, i istakla da je proširenje Unije geostrateški prioritet.

- Želimo da Zapadni Balkan brže približimo Uniji, a dogovoreno ulaganje od šest milijardi eura je ključni korak u tom pravcu. Kombinujući povećanu finansijsku pomoć i reforme, to će ubrzati napredak naših partnera sa Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU, podstaći će njihovu ekonomsku konvergenciju i bolje ih integrisati u naše jedinstveno tržište - navela je Fon der Lajen u pisanoj izjavi.

Ukupan iznos sredstava za period od 2024. do 2027. godine je šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde grantovi, a četiri milijarde izuzetno povoljni krediti. Najmanje polovina ukupnog iznosa biće dodeljena kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan i podržavaće infrastrukturne investicije, uključujući transport, energiju, zelenu i digitalnu tranziciju, a ostatak će biti direktna podrška državnim budžetima, prenoi N1.

Sredstva će se izdvajati dva puta godišnje, na osnovu zahtjeva partnera sa Zapadnog Balkana, nakon provjere Evropske komisije i potvrde da su ispunjeni svi relevantni uslovi, koji se odnose na makrofinansijsku stabilnost, dobro upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta.

U slučaju da neki uslovi nisu ispunjeni, Komisija može da obustavi isplate, djelimično ili u potpunosti. Nakon takve suspenzije, a u slučaju da država ne ispuni odgovarajuće uslove tokom grejs perioda od jedne godine, odnosno dvije godine u prvoj godini implementacije, suspendovani iznos će biti povučen i može se preraspodijeliti drugim korisnicima.

Danas postignut politički sporazum sada podleže formalnom odobrenju Evropskog parlamenta i Savjeta EU, a Uredba o Fondu za reformu i rast za Zapadni Balkan stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:34