/ Printscreen
13/06/2023 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grosi: Ukrajinska elektrana se suočava sa relativno opasnom situacijom

Grosi je kazao da se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o situaciji koja utiče na elektranu, koja je postala ozbiljnija nakon prošlosedmičnog probijanja brane Nova Kahovka

Nuklearna elektrana Zaporožje suočava se sa relativno opasnom situacijom nakon probijanja brane Nova Kahovka i početka kontraofanzive Kijeva, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Grosi je kazao da se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o situaciji koja utiče na elektranu, koja je postala ozbiljnija nakon prošlosedmičnog probijanja brane Nova Kahovka.

Brana je u rezervoaru čuvala vodu za hlađenje reaktora, kojima je, iako su zaustavljeni, potrebna voda kako bi se ohladili i spriječili nuklearnu katastrofu.

Grosi je rekao da nivo vode u rezervoaru opada, ali da to ne predstavlja "neposrednu opasnost" po elektranu.

- Ovo je ozbiljna situacija jer ste ograničeni na vodu koju tamo imate. Ako bi došlo do proboja kapija koje drže tu vodu ili nešto slično, zaista biste izgubili kapacitet hlađenja - upozorio je Grosi.

On je, govoreći o ukrajinskoj kontraofanzivi, rekao da je veoma zabrinut zbog toga što će se elektrana ponovo naći u unakrsnoj vatri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:34