/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
20/10/2023 u 09:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatska isporučila Ukrajini helikoptere Mi-8

Još u novembru prošle godine, Hrvatska je izrazila nameru da isporuči Ukrajini 14 sovjetskih helikoptera Mi-8 i umesto njih dobije američke

Šef Pentagona Ostin Lojd, na sastanku sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem u Vašingtonu, zahvalio je Zagrebu što je isporučio helikoptere Mi-8 Ukrajini, prenosi Sputnjik.rs.

- Cijenimo nepokolebljivu posvećenost Hrvatske da pruži pomoć Ukrajini i to vidimo u vašim brojnim donacijama vojne opreme, uključujući sve vaše helikoptere Mi-8-rekao je Lojd.

Još u novembru prošle godine, Hrvatska je izrazila nameru da isporuči Ukrajini 14 sovjetskih helikoptera Mi-8 i umjesto njih dobije američke.

U februaru su hrvatski mediji javili da je zemlja spremna da isporuči Kijevu 12 helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva Mi-8T, koje hrvatska vojska više ne koristi.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin izjavio da zapadno oružje još može da se isporučuje Kijevu i da se koristi u borbama, ali time će se sukob samo prolongirati. Kako je istakao, zapadni pokrovitelji Kijeva su razočarani zbog toga što nema rezultata ofanzive kijevskog režima i što u tome ne pomažu ni isporuke oružja ni hiljade stranih plaćenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:42