Emanuel Makron / - SHUTTERSTOCK
17/04/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron se danas obraća građanima, sindikati najavljuju još masovnije proteste

Tenzije zbog penzionih reformi

Nakon što je Ustavno vijeće odobrilo penzione reforme koje je usvojila francuska vlada, predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će se danas, u večernjim satima obratiti građanima.

Penziona reforma, zbog koje Francuzi već sedmicama protestuju, postala je pitanje broj 1 u Francuskoj, a uprkos tome što je Makron potpisao zakon, brojni sindikati najavili su nastavak borbe za radnička prava.

- Zakon o penzionim reformama koji je Makron potpisao u petak, objavljen je u Službenom listu vrlo rano u subotu. Kako je najavljeno, Makron će govoriti 'logikom smirivanja' kako bi građanima ukazao na prednosti zakona, a ne samo njegove mane, piše Le Monde.

Međutim, Makronove najave teško da su oraspoložile sindikate u Francuskoj. Predstavnici nekoliko sindikata naglasili su kako ne priznaju poraz zbog usvajanja penzionih reformi. Iako su pozvani na razgovore u Jelisejsku palatu, svi predstavnici su odbili ovaj poziv.

- Zatražili smo od predsjednika da ne potpisuje zakon. Međutim, ovi potezi su potpuno sramotni. Emanuel Makron je u procesu da postane predsjednik haosa. Prezir koji radnici imaju postaće konstanta, rekla je generalna sekretarka sindikata CGT Sofi Bine.

Zbog usvajanja reformi, sindikati su najavili i veliki sastanak 1. maja i poručili kako taj dan na ulicama žele vidjeti i najveći broj građana od početka protesta u ovoj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:29