/ PHOTO BY VADIM BOZHKO ON UNSPLASH
14/01/2023 u 23:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka ekonomija porasla 1,9 odsto

Mnogi ekonomisti više ne vide šanse za ovu godinu tako mračno kao nakon početka ruskog rata

Njemačka ekonomija porasla je 1,9 odsto u prošloj godini u odnosu na 2021. uprkos brojnim krizama, saopštio je Savezni ured za statistiku. Najveća evropska ekonomija imala je bolje rezultate od očekivanih s obzirom na šokove cijena energije, rekordnu inflaciju i uska grla u snabdijevanju, prenosi SEEbiz.

Procjena je nadmašila prognozu ekonomista od 1,8 odsto za cijelu prošlu godinu.  Iako je rat u Ukrajini naglo raspršio nade u snažan uzlet nakon dvije godine pogođene koronavirusom, ipak su zabilježena tri uzastopna tromjesečja. Bruto domaći proizvod (BDP) je u posljednjem kvartalu godine stagnirao u odnosu na prethodni kvartal. U 2021. njemačka ekonomija je poraslo 2,6 odsto.

Mnogi ekonomisti više ne vide šanse za ovu godinu tako mračno kao nakon početka ruskog rata. Recesija od koje su se dugo bojali vjerovatno će biti relativno blaga, a najnovije ekonomske prognoze predviđaju pad BDP-a manji od jedan odsto u ovoj godini.

S obzirom na to da država privatnim domaćinstvima i kompanijama daje milijarde olakšica od poskupljenja energije, neki instituti čak očekuju blagi ekonomski rast u Njemačkoj ove godine. Mnoga domaćinstva imaju relativno veliku ušteđevinu novca koju nijesu potrošila tokom pandemije zbog otkazanih putovanja i aktivnosti.

Visoki troškovi energije i uopšte visoka stopa inflacije takođe usporavaju potrošnju. Ekonomisti procjenjuju da će se situacija postepeno smirivati od druge polovine godine. Privatna potrošnja, koja je važan stub domaće njemačke ekonomije, tada bi takođe trebalo ponovo da poraste. Ekonomisti očekuju da će potražnja za robom "proizvedenom u Njemačkoj" u inostranstvu ponovo porasti.

U isto vrijeme, Njemačka, zemlja poznata po svojoj averziji prema dugu, vjerovatno će povećati javni deficit ove godine iz svih svojih državnih programa pomoći. U protekloj godini savezna vlada, države, opšine i fondovi socijalnog osiguranja ponovno su potrošili više novca nego što su primili, prema proračunima Saveznog ureda za statistiku. Deficit je iznosio ukupno 101,6 milijardi eura.

Ipak, Njemačka nakon dvije godine pandemije ponovo poštuje evropska pravila o dugu i deficitu. Manjak u odnosu na ukupnu ekonomsku proizvodnju prema preliminarnim podacima iznosio je 2,6 odsto. Pakt o stabilnosti i rastu dopušta državama EU budžetski manjak od najviše tri odsto.

Međutim, većina država EU-a privemeno je suspendovala pravila od pandemije. Trenutni plan je da pakt ponovno stupi na snagu naredne godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:24