foto skrinšot youtube ZEIT ONLINE / - FOTO SKRINšOT YOUTUBE ZEIT ONLINE
28/10/2022 u 21:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemački predsjednik se obratio naciji: Pred nama su teške godine

Dividenda mira je sada potrošena. Za Njemačku počinje epoha plovidbe suprotno od smjera vjetra, rekao je Štajnmajer

Njemački predsjednik Frank Volter Štajnmajer (Walter Steinmeier) upozorio je stanovnike svoje zemlje na teška vremena, koja dolaze kao rezultat rata u Ukrajini.

- Pred nama su teške, izazovne godine - rekao je on u 45-minutnom obraćanju naciji. 24. februar označio je "prelomnim trenutkom ove epohe". Prema riječima Steinmeiera, Njemačka je „u najdubljoj krizi", koju doživljava „kao ujedinjena zemlja". Vremena prije 24. februara bile su "godine u kojima je zemlja plovila sa vjetrom koji joj je udarao u leđa". Bile su to godine u kojima je Njemačka usred Evrope profitirala.

- Dividenda mira je sada potrošena. Za Njemačku počinje epoha plovidbe suprotno od smjera vjetra - rekao je Štajnmajer, prenosi Deutsche Welle.

Štajnmajerovo obraćanje njemačkoj naciji pod nazivom "Jačati sve što nas spaja" bilo je u znaku rata u Ukrajini. Njemački predsjednik je odmah na početku jasno stavio do znanja kako je i sam doživio taj rat tokom posjete Kijevu, prenosi Avaz.

Između ostalog, boravio je i u skloništu od zračnih napada. Kao njemački predsjednik, on ljudima ne može odagnati njihovu zabrinutost – jer, kako je rekao, mnoge njihove brige su opravdane.

Osim rata u Ukrajini, u Steinmeierovom obraćanju pomenute su i druge krize, pa i globalne - poput tenzija s Kinom, klimatskih promjena i krize izazvane glađu. Svijet je stoga, kako je istakao njemački predsjednik, upućen na međunarodnu saradnju. 

Što se tiče klimatskih promjena, Steinmeier je zabrinut što je ovaj izazov gurnut u drugi plan. U isto vrijeme, „briga o klimatskim promjenama ne znači pauzu (nebrigu) za Ukrajinu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:53