/ - SCREENSHOT EVROPOSLANICI, PREUZETO SA N1.RS
06/02/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oko 20 imena u trci za najviše pozicije u EP: Ursula fon der Lajen još nije najavila kandidaturu

Erik Moris iz Centra za evropsku politiku u Briselu kaže da bi, pod pretpostavkom da Fon der Lajen dobije drugi mandat, politički odnos snaga postavio socijalistu za predsjednika Evropskog savjeta i liberala za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost

Četiri meseca pred izbore za Evropski parlament (EP), oko 20 imena je u trci za čelne pozicije u EU, piše EUObserver.

Kako portal navodi, predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen još nije najavila svoju kandidaturu, ali se očekuje da će tražiti drugi mandat, budući da ima veliku podršku evropskih zvaničnika.

Predsjednik Savjeta Evrope Šarl Mišel najavio je da se neće ponovo kandidovati, a ne zna se da li će to uraditi predsjednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Sudeći prema prethodnim izborima u EU, oni koji su rano saopštili da će se kandidovati brzo su ispali iz trke, pošto je takva najava kandidature dala više vremena njihovim protivnicima da ih napadnu, navodi portal.

Neka od značajnih imena koja su već u trci za različite položaje su bivši portugalski premijer Antonio Kosta, bivši italijanski premijer Maro Dragi, premijerka Danske Mete Frederiksen, estonska premijerka Kaja Kalas, bivši holandski premijer Mark Rute, premijer Španije Pedro Sančez i irski premijer Leo Varadkar.

Erik Moris iz Centra za evropsku politiku u Briselu kaže da bi, pod pretpostavkom da Fon der Lajen dobije drugi mandat, politički odnos snaga postavio socijalistu za predsjednika Evropskog savjeta i liberala za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Moris tvrdi da su Kosta, Kalas i Frederiksen ozbiljni kandidati, iako Kosta prvo mora da razjasni nedoumice u vezi sa istragom u Portugalu o korupciji.

- Ulozi su visoki za EU zbog ekonomskog i bezbjednosnog okruženja - kaže Moris i ocjenjuje da bi „lični kvaliteti“ pojedinaca trebalo da budu važniji nego u prošlosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:33