Viktor Orban / EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
05/12/2023 u 08:56 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban traži da se na samitu EU ne odlučuje o pristupnim pregovorima Ukrajine

U pismu Mišelu, koji će predsjedavati samitom u Briselu, Orban je takođe upozorio da se ne stavlja na dnevni red razmatranje milijardi dolara finansiranja Ukrajine, navodeći da su obje teme osuđene na propast

Mađarski premijer Viktor Orban pisao je predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu sa zahtjevom da se odobravanje pregovora Ukrajini za članstvo u Evropskoj uniji (EU) skine s dnevnog reda samita sledeće nedjelje, prenos RSE.

U pismu Mišelu, koji će predsjedavati samitom u Briselu, Orban je takođe upozorio da se ne stavlja na dnevni red razmatranje milijardi dolara finansiranja Ukrajine, navodeći da su obje teme osuđene na propast.

Orban, koji je održavao veze s Moskvom čak i kada je EU uvela sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, tvrdi nedjeljama da Kijev nije spreman da počne pregovore o pristupanju EU.

Njegov stav je u suprotnosti sa stavom Evropske komisije, koja je prošlog mjeseca preporučila da lideri EU dalju palac Kijevu da započne pregovore čim ispuni neke konačne uslove.

Orban je pozvao Mišela da ne insistira na donošenju odluke na Evropskom savjetu o tim pitanjima u decembru - jer će očigledan nedostatak konsenzusa neizbježno dovesti do neuspjeha - prenio je Mađarski servis Radija Slobodna Evropa.

On je insistirao da je prvo potrebna "strateška diskusija" o članstvu Ukrajine u EU i upozorio da bi forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU.

Savjet - mora da izbjegne ovaj kontraproduktivan scenario radi jedinstva, koje je naša najvažnija prednost - naveo je u drugom pismu Mišelu za dvije nedjelje o budućem članstvu Ukrajine u EU.

U pismu ipak nije direktno navedeno da će Mađarska staviti veto na poteze za otvaranje pregovora o članstvu sa Ukrajinom.

Odluke o proširenju bloka i reviziji njegovog dugoročnog budžeta, koji uključuje 50 milijardi eura pomoći Kijevu, moraju jednoglasno da se dogovore svih 27 zemalja članica.

Mišelova kancelarija odbila je da komentariše Orbanovo pismo, navodi AP.

Mišel je otputovao u Budimpeštu prošle nedjelje posle Orbanovog prvog pisma u kojem je pozvao na promjenu strategije politike EU prema Ukrajini.

Posle sastanka sa Orbanom 27. novembra, Mišel je objavio poruku na mreži Iks (X) naglašavajući važnost jedinstva EU, rekavši da to - zahtijeva stalni napor i da je to naša glavna snaga -.

Evropska komisija prošlog mjeseca je preporučila da se Ukrajini dopusti otvaranje pristupnih pregovora kada se pozabavi korupcijom, problemima lobiranja i ograničenjima koja bi mogla spriječiti manjine u zemlji da uče i čitaju na svojim jezicima.

Orban je rekao da bi dopuštanje početka pregovora o pridruživanju, iako nisu ispunjeni svi preduslovi, označilo kraj politike proširenja EU - kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama -.

Orban se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropi i njegova nacionalistička vlada se protivila sankcijama EU Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:52