Фото: Гугл / -Фото: Гугл
21/06/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрањо предложио Роберта Шумана за свеца

У декрету пише да се Шумани признају херојска дјела у покушају да оконча циклус ратова на тлу Европе

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо предложио је за свеца француског државника и једног од утемељитеља Европске уније Роберта Шумана, због његових "херојских дјела" у покушају да оконча циклус ратова на тлу Европе, преноси Радио Слободна Европа.

У саопштењу из Ватикана наводи се да је папа Фрањо потписао декрет којим се Шуману, француском држављанину рођеном у Луксембургу и побожном католику, признају „херојска дјела“.

Шуман је био први предсједник претече Европског парламента, гдје програм обуке назван по њему сваке године привлачи велики број кандидата из цијеле ЕУ. Преминуо је 1963. у 77 години.

У послератном периоду Шуман је био француски премијер и министар иностраних послова. У настојању да прекине циклус ратова у Европи, 1950. предложио је да се ресурси угља и челика европских земаља удруже.

План је постао познат као Шуманова декларација, а дан када је објављена, 9. мај, прославља се као Дан Европе. 

Шест оснивача, Француска, Западна Њемачка, Италија, Белгија, Луксембург и Холандија, потписало је Париски споразум о стварању Европске заједнице за угаљ и челик која је 1957. прерасла у Европску економску заједницу, а потом и у Европску унију 1993. године. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:15