Папа Фрањо  / -Фото: Архива
02/09/2021 u 22:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Папа Фрањо упоредио Косово са Каталонијом

Постоје земље у Европи које су данас још у процесу независности, погледајте Kосово и сву ту област која се преправља, казао је римокатолички поглавар

Римокатолички поглавар папа Фрањо у интервјуу који је дао шпанској радио станици "Kоуп" је говорио о ситуацији о Kаталонији после референдума, па је направио поређење са Kосовом.

- У историји је било много случајева независности. Постоје земље у Европи које су данас још у процесу независности. Погледајте Kосово и сву ту област која се преправља - рекао је папа, додајући да су "то историјски догађаји које карактерише низ посебности".

Папа се затим осврнуо на специфичан случај Шпаније како би истакао да сами Шпанци "морају судити", али је рекао да је "најважнија ствар у овом тренутку у било којој земљи која има ову врсту проблема да их упитате да ли су се помирили са сопственом историјом".

- Не знам да ли се Шпанија потпуно помирила са сопственом историјом, посебно историјом прошлог вијека - рекао је папа, који је додао да ако није, да мора да направи корак помирења са својом историјом, што не значи одустајање од сопствених ставова, већ улазак у процес дијалога и помирења.

У овом тренутку, међутим, папа је затражио "бијег од идеологија" које, по његовом мишљењу, ометају било какав процес помирења, већ штавише "идеологије уништавају”.

Папа се такође позвао на концепт "националног јединства" који је описао као "фасцинантан израз", али је упозорио да "то никада неће бити вредновано без основног помирења народа".

- Свака влада, без обзира на њен предзнак, мора преузети одговорност за помирење- закључио је папа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:07