/ ANDREJ PLENKOVIć HDZ.JUTJUB,SKRINšOT
17/11/2023 u 11:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plenković protiv predloga Njemačke i Francuske da se ukine veto u odlučivanju unutar EU

Jedan od zagovaratelja reforme odlučivanja u EU je i Michael kojom bi navodno manje zemlje ostale bez mogućnosti veta kada se radi o zaštitii nacionalnih interesa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon jučerašnje posjete predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michaela Zagrebu kazao je da se protivi ukidanju jednoglasnog odlučivanja u institucijama Evropske unije, a što je predlog Njemačke i Francuske, prenosi Klix.

Jedan od zagovaratelja reforme odlučivanja u EU je i Michael kojom bi navodno manje zemlje ostale bez mogućnosti veta kada se radi o zaštitii nacionalnih interesa, prenosi HRT.

Tim predlogom glasalo bi se kvalifikovanom većinom što bi značilo da države poput Hrvatske ili Mađarske ne bi mogle uložiti veto na neke odluke za koje smatraju da su im u interesu.

Na pitanje novinara šta misli o takvom predlogu Plenković je odgovorio da "nismo za to", te je dodao kako je "važno da države, pogotovo ove koje su recentno ušle, zadrže taj prerogativ".

S druge strane Michel je rekao da treba naći ravnotežu između jedinstva i potrebe da se brzo djeluje.

- U toku je politička rasprava i postoje različite ideje o tome kako na Evropskom vijeću odlučivati. Ovakvi sastanci u manjim formatima će nam omogućiti da bolje shvatimo prioritete zemalja članica i da vidimo postoji li prostor za određene reforme. To ne znači da želimo da se u budućnosti o svemu odlučuje kvalificiranom većinom, ali moguća reforma bi, naprimjer, sadržavala mehanizam koji bi spriječio zloupotrebu prava veta- rekao je Michael.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:02